Sosyal Demokrat Partili (SPD) iki bakan, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın radikalleşmesiyle birlikte Almanya’da Türk devletine bağlı faaliyet gösteren cami ve derneklerde de rota değişikliği yaşandığını” belirterek, Erdoğan öncesi dönemdeki laik gelenek terk edilerek karmaşık yapı ve ağlar oluştuğu uyarısında bulundular.

Ortak makalede "Erdoğan'ın kendisine karşı mücadele edenlere karşı "inanmayanlar" ve "vatan haineri" şeklindeki ayrıştırıcı ve düşmanca söylemi Almanya'daki demokratik kültür için açık bir tehdittir."denildi.

Dışişleri Bakanı Gabriel (SPD) ve Adalet Bakanı Mass (SPD), Erdoğan'ın toplumu kutuplaştırıcı açıklamalarının ve son girişimlerinin Alman demokrasisini hedef aldığını ileri sürdüler. Buna karşı duyarsız kalınmamalı çağrısında bulundular.

Der Spiegel dergisinin Online sitesinde yar alan “Erdoğan’ın kültür savaşına Almanya’da yer yok” başlıklı yazıdan satır başları şöyle:

“Türk devletine bağlı Almanya’daki cami ve cemaatlerde hangi değerlerin aktarıldığına daha yakından bakmamız şart. Recep Tayyip Erdoğan’ın radikalleşmesiyle Almanya’da da bir rota değişikliği yaşandı.

AKP yanlısı ve milliyetçi örgütler Erdoğan’dan öncekilerin geleneksel laik tutumu yerine dinsel cemaatlerin rotasını değiştiren bir yola girdiler. Burada bir bakışta görülemeyen yapılar ve şebekeler ortaya çıktı."

TÜRK DEVLET TELEVİZONLARI DEMOKRATİK KÜLTÜR İÇİN TEHLiKE

"Almanya’daki Türk vatandaşlarının Erdoğan’ın etkisi altına girmemesine dikkat etmek zorundayız. Devlete ait Türk televizyonları maalesef Almanya’da yaşayan Türklerin evine Türkiye’deki gerçeklik hakkında yanlış bir resim veriyor.”

“Türk devletinin, Almanya’da hükümet partisi AKP’nin karşıtlarını da izleyip baskı uygulayan yapılar kurup kurmadığına veya hangi yapıları kurduğuna dikkatle bakmak zorundayız. Türk örgütlerinin terörist ve aşırı uçtaki eylemlerinin hem de PKK’nın suç içeren eylemlerinin üzerine kararlı bir biçimde giderek cezai takibat uygulamalıyız."

“Şimdiye kadarki entegrasyon başarılarımızın Erdogan'in provokasyonu ile altının oyulmaması için her şeyi yapmak zorundayız. Parelel ve karsi toplum olusturulmasina ülkemizde izin vermemeliyiz. Almanya'da kimleri fonlarla destekledigimizi incelemeliyiz. Erdogan'in denetimindeki devlet kontrollü örgütlerin faaliyetlerini küçümsememeliyiz.

"Erdoğan’ın provokasyonları kökten bir değerler çatışmasına teşvik etmekte, Erdoğan Almanya’daki Türk dostlarımızı bir kültür savaşına sürüklemek istemektedir” diyen bakanlar yazılarını, "Bu nedenle Türk demokratik güçleri Almanya'da da güçlendirmeliyiz. Özgürlükçü-demokratik devletimize yönelik bu güçlü tehlike karşısında, hiç bir şey yapmadan öylece duramayız. Bu, Almanya için olduğu kadar Avrupa için de geçerli" sözleriyle noktaladılar.”.