Almanya’da, IŞİD saflarında çarpışmak için Suriye ve Irak’a gidenlerin vatandaşlıktan çıkarılması tartışılıyor. 

IŞİD üyesi olanların vatandaşlıktan çıkarılması Almanya’nın gündemine oturdu. IŞİD saflarında savaşmak için Suriye ve Irak’a giden Alman vatandaşlarının sayısının 1050 olduğu belirtiliyor. Şimdi bunların Almanya’ya dönmesi söz konusu. Almanya İçişleri Bakanı Seehofer, eski IŞİD üyelerinin Alman vatandaşlığından çıkarılmasını gündeme taşıdı.

Yanlış sinyal mi? Suriye ve Kuzey Irak’taki savaş bölgelerinden Almanya’ya geri dönen 300 kişiden 100’nün, yani üçte birinin polis kontrolünde olduğuna dair söylentiler bulunuyor. Halen 550 kişinin daha ülkeye geri gelebileceğine dair işaretler var. Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) İç Politika Komitesi’nden Patrick Sensburg bunun “ölümcül” sonuçlar doğuracak bir yanlış sinyal olabileceğini belirterek ABD’nin, bir çözüme ulaşılması için Almanya dahil müttefiklerinden bekledikleriyle böyle bir ikilem yarattığına dikkat çekti.

Bakanlıktan gelen son tahminler


Federal İçişleri Bakanlığı, 2013’ten beri Suriye ve Kuzey Irak’a 1050 kişinin gittiğini varsayıyor. Resmi açıklamalara göre 50 yeni dava var, ama bunlar güncel değil, ağırlıklı olarak daha eski dönemlere ait suç iddialarıyla ilgili. 1050 IŞİD destekçisinden yaklaşık 200’ünün savaş alanlarında öldüğü tahmin edilirken, 300’ünün evine döndüğü belirtiliyor. Kalan 550 kişi hapiste, bölgede hareket halinde veya saklanmış olabilir. Ancak bunların ülkeye dönmesi de söz konusu olabilir!

Potansiyel tehdit mi? Bu insanların gerçekten kaçı terörist olabilir ve dolayısıyla dönüş sonrasında tehdit oluşturabilir? Bu sorulara kesin cevap bulmak zor olsa da İçişleri Bakanlığı, “Bu insanlar polis ve adli soruşturmaların odağı olmaya devam ediyor,” diyor. Başsavcı Peter Frank, 2018’de uluslararası terörizm kapsamında 1160’tan çok soruşturma açmış, yani günde üç soruşturma! Bunlardan 855 tanesi İslamcı terörizm ile bağlantılandırılmış durumda ve içlerinden 132’si de IŞİD üyelerine karşı açılmış davalar.

Yasa taslağı hazırlanıyor


Seehofer, çifte pasaportlu teröristleri mahkûm ettirebilmek için yasama girişimi başlattı. Adalet Bakanlığı, Seehofer’in sunduğu taslak üzerindeki görüşmelerin yakında sonuçlanacağını belirtti. Anayasa’nın 16. Maddesine göre kimse vatansız bırakılamaz. Birçok ülkede ise terörizm suçundan hüküm giymiş çifte vatandaşlı kişilerin pasaportu elinden alınabiliyor. Belçika, Danimarka, Fransa gibi ülkelerde bu uygulama var. Çoğu ülkede bu ancak mahkeme kararıyla mümkün olabilirken, Birleşik Krallık’ta son söz içişleri bakanının. Bakan, kamu yararı için bireyleri vatandaşlıktan çıkartabiliyor. Almanya, Avusturya ve İtalya’da ise bir başka devletin ordusuna katılan vatandaşlığı kaybediyor.


Alman vatandaşlıkları iptal edilebilir


Almanya, IŞİD üyelerinin iadesi nasıl önlenir? sorusuna yanıt arıyor. CDU’dan Patrick Sensburg bu konuda sertlik yanlısı çizgiyi temsil ediyor. Ona göre IŞİD üyeleri, başka bir ülkenin ordusuna katılmış kabul edilmeli, böylece Alman vatandaşlıkları iptal edilebilir. Ayrıca, “suç mahalli” kavramının önemine dikkat çekerek, “Bütün dünyada Alman vatandaşları suç mahalli neresiyse orada yargılanıyor ve o ülkelerin cezaevlerinde yatıyor. Suriye ve Irak’taki teröristler de suçun gerçekleştiği yerde yargılanmalıdır,” diyor. Yeni bir düzenleme yapılsa bile geriye dönük olarak uygulanamayacağını hatırlatan Seehofer ise “gelecekte gelişebilecek durumlar”a hazırlıklı olmak istiyor. Her şeyden önce “terörist faaliyetlere katılma”nın vatandaşlık hukuku açısından da ciddi sonuçlar doğurabileceği mesajının açık ve tavizsiz biçimde gönderilmesinin önemini vurguluyor.

Emine SONUGÜR