Süheyla Kaplan

Ellerinde taşıdıkları "Herkese kalma hakkı, Almanya'da ırkçılığa yer yok, Beyninizi çalıştırın ve kalbinizle bağlantı kurun, Pegida, sen utanç veriyorsun" pankartı ve dövizleriyle dikkat çeken her yaştan gösterici Almanya'da gelişen ırkçı gösterilere karşı ilk kez eşzamanlı olarak tepki gösterdi.


Almanya’nın Köln Başpiskoposluğu, Pegida gösterisi boyunca Köln Katedrali'ni kararttı. Köln’de yaklaşık 300 kişilk ırkçı grup ellerinde Alman bayraklarıyla Köln Katedrali yakınındaki Roncalli meydanına kadar yürümek istedi. Ancak karşıt  göstericiler buna izin vermedi ve ırkçı gösteri iptal edildi.
 

Başkent Berlin’de de Belediye Sarayı önünde toplanan İslam ve yabancı düşmanı göstericilerin yürümesi engellendi. Berlin’de Pegida karşı gösterilere Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Federal Meclis Başkanvekili Claudia Roth, Berlinli milletvekilleri Canan Bayram ve Hakan Taş da katılarak destek verdi. 

Stuttgart kentinde de ‚ Mülteciler  Stuttgart’a hoşgeldiniz’  sloganıyla düzenlenen anti PEGİDA yürüyüşüne yaklaşık 8 bin gösterici katıldı.

HAMBURG’DA DA TOLERANS İÇİN 5 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ


Hamburg’da da TEGİDA adında düzenlenen yürüyüşe siyasi partilerin yanı sıra sivil toplum örgütleri, sendikalar ve öğrenci dernekleri katıldı.


Yürüyüşe bir mesaj gönderen Almanya'nın tanınmış Rack sanatçısı Udo Lindenberg, Hamburg'a yakışan ırkçılığa karşı hoşgörü ve toleransı öne çıkararak barış içinde yaşamaktır dedi.

Öte yandan yürüyüşte konuşan Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, Müslümanların da İŞİD terörüyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, Merkel hükümetini göçmen politikasını sertleştirmekle suçladı.


Gazeteci Adil Yiğit ise yaptığı konuşmada PEGİDA kadar İŞİD terör örgütüne de dikkat çekerek, Pegida'ya karşı mücadele, IŞİD'e karşı mücadeleden ayrı olarak ele alınamaz diyerek, her ikisiyle de mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.


Tarihinde Hitler faşizmi yaşamış olan Almanya’nın günümüzde göçmen ülkesi olduğuna ve tarihinden ders çıkartması gerektiğine yer veren Yiğit, ırkçılığa karşı hiçbir şekilde müsamaha gösterilmeyeceğini bildirdi.


Çeşitli kurumlardan konuşmacılar ayrıca Almanya’nın göçmen ve mülteci politikasını eleştirerek, siyasi partilerin PEGİDA’ya karşı mesafe koymaları konusunda çağrıda bulundular.


Yürüyüşte Yeşiller, Sol Parti, Sosyal demokratlar ve Korsanlar Partisi yetkililerinin yanında Türkiye kökenli vekillerden Ali Rıza Şimşek ve Kazım Abacı, (SPD) Filiz Demirel (Yeşiller) ve Cansu Özdemir'in (Sol Parti) yanı sıra çok sayıda gösterici ırkçılığa karşı sesini yükseltti. Faşizme karşı omuz omuza sloganlarıyla gösteri sona erdi.