Federal Anayasayı Koruma Dairesinin 2017 yılı raporuna göre Türkiye’de gerçekleşen 16 Nisan referandum  öncesi "Hayır" kampanyası PKK tarafından organize edildi. Rapora göre çoğunlukla PKK aktivistleri ve PKK’ya yakın dernekler tarafından Avrupa çapında "Hayır Platformu" kuruldu ve kampanya yürütüldü.

Sol Parti Meclis Grubu İçişleri Politika Sözcüsü Ulla Jelpke’nin Federal hükümetin yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesine verilen yanıtta referandum öncesi oluşturulan Avrupa Hayıtr Platformunun PKK aktivistleri ve PKK’ya yakın dernekler tarafından yürütüldüğü tekrarlandı.

Sol Parti  Alman hükümetine ‘ içinde Alman Yeşiller Partisi, Sol Parti ve çeşitli politikacıların da desteklediği, hatta CHP, HDP’nin de destek verdiği Avrupa Hayır Platformunun hangi kapsamda PKK ile bağdaştırıldığını ve bu konuda ellerinde ne gibi malzemenin olup olmadığını sordu.

Alman İçişleri Bakanlığı ise şu cevabı verdi: ‘ 31 Ocak 2017 yılında PKK’nın günlük gazetesi Yeni Özgür Poliitika’da PKK’nın Kandilde’deki en üst düzey yöneticisi  Murat Karayılan’ın hayır çağrısı yayımlandı. Bu çağrıdan birkaç gün sonra Köln’de PKK’ya yakın temsilciler Demokratik Organizasyon Platformunu kurdu. Yüksek Koç  öncülüğünde (KCKDK-E temsilcisi) Hayır Kampanyası yürütüldü. Bunu NAVDEM koordinasyonu izledi. 2017 yılı Federal Anayasayı Koruma Dairesi raporuna göre Hayır Platformu PKK yasağına rağmen PKK’ya yakın kişi ve temsilciler tarafından yürütülmüştür. Bununla da sorumlu kişiler Yüksel Koç ve Fatoş Göksungur’dur. Bu konuda da PKK’ya yakın gazete Yeni Özgür Politika sorumluluk almıştır’.

Federal İçişleri Bakanlığının verdiği yanıtta ayrıca Hayır kampanyası çerçevesince  18 Mart 2017 tarihinde Almanya’nın Frankfurt kentinde NAVDEM Derneği öncülüğünde Newroz etkinliği düzenlendiği, etkinliğe yaklaşık 30 bin kişinin katılığı ve katılanların çoğunun PKK  spektrumuna ait olduğu ifade edildi.

JELPKE: FEDERAL HÜKÜMET TIPKI ERDOĞAN’IN BAKIŞ AÇISIYLA DÜŞÜNÜYOR

Jelpke ise Federal hükümetin verdiği yanıtlara sert tepki göstererek ‘Federal hükümet tıpkı Erdoğan’ın  başkanlık diktatörlüğünü benimseyenleri  terörist olarak ilan ettiği gibi Hayır Platformunu da tıpkı Erdoğan’ın bakış açısıyla tanımlamaktadır, platformu terör grubu olarak görmektedir. Hayır platformu bölgesel ve yerel ittifakları içeren bir oluşumdur. Federal hükümet Hayır Kampanyasını PKK kampanyası gibi görmektedir. Bu konuda Federal hükümet somut kanıt ortaya koyamamaktadır. Avrupadaki Hayır  Platformunun ağırlıklı olarak PKK aktivistleri tarafından desteklendiği  kanıtlanmadan Federal hükümet bu kanıya  nerden varıyor?’ şeklinde açıklamada bulundu.
ALMANYA DESPOT ERDOĞAN’I KARŞILAMAYA HAZIRLANIYOR 

Türkiye’de Hayır kampanyasının muhalif partiler, farklı kuruluşlar ve sivil örgütler tarafından da  desteklendiğini sözlerine ekleyen Jelpke ‘ Federal hükümetin dış politikası konusunda şüpheliyim. Alman basını  Hayır kampanyasının muhalif kesimden, Kürtlerden, solculardan, Kemalistlerden milliyetçilere kadar desteklendiğini  yazdı. Ancak Türkiye federal hükümet tarafından bilinmeyen bir ülke gibi görünüyor. Daha da kötüsü Türkiye’ye silah ticaretine devam ediyor ve yakında da despot Erdoğan’ı Berlin’de karşılamaya hazırlanıyor’ dedi.

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası