10 Kasım günü 96 yaşında yaşamını kaybeden Alman sosyal demokrat politikacı Helmut Schmidt için Hamburg'un en büyük kilisesi olan St.Michel'de saat 10:30 da başlayan görkemli bir devlet töreni yapıldı.


Eski Başbakan Gerhard Schröder ve eşi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Hamburg Belediye Başkanı Olaf Scholz, ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Almanya eski Başbakanlarından Gerhard Schröder'in katıldıkları törende, bin 800 davetli konuk vardı.


Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve kızı

DAVETLİLER ARASINDA TÜRKİYELİ STÖ TEMSİLCİLERİ YOKTU


Aralarında Türkiye kökenli dernek ve sivil toplum kuruluşu başkanı ve üyelerinin olmadığı törende, eyalet milletvekillerinden Cansu Özdemir (Sol Parti), Güngör Yılmaz (SPD) ile Türkiye Berlin Büyükelçisi Avni Karslıoğlu ve Hamburg Başkonsolosu Fatih Ak'ın da bulunduğu törende, Başbakan Angela Merkel, ABD eski Dışişleri Bakanı Kissinger ve Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz birer konuşma yaptılar.


TC Berlin Büyükelçisi Avni Karslıoğlu

Alman bayrağına sarılı olarak kilise dışına taşınan tabut, Helmut Schmidt'in vasiyeti üzerine 8 asker tarafından bir süre omuzlarda taşıdıktan sonra, yapılan askeri tören sonrası motosikletli eskortlar eşliğinde şehrin en büyük mezarlığı olan Ohlsdorf mezarlığına götürülerek yakılacağı açıklandıi.



EYALET PARLAMENTOSU'NDA İKİNCİ TÖREN


Hamburg Belediye Sarayı'nda yapılan ikinci tören ve anı defterine Helmut Schmidt'in anısına yazılan notlar sonrası hemen her TV proğramı ve etkinliklerde sigara içmesiyle kamuoyunun yakından tanıdığı eski başbakana veda edildi.