Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik gerginlik devam ederken Türkiye’nin Gülen yapılanmasına üye olanların Almanya’daki banka hesaplarına el konulmasını talep etttiği kaydedildi.

Haftalık yayınlanan siyasi dergi Der Spiegel’in internet sitesinde yer alana habere göre Türkiye’nin Alman hükümetinden birkaç ay önce Fethullah Gülen yapılanmasına üye olanların hesaplarına ve servetlerine el konulmasını  talep ettiği ancak Alman federal hükümetin bu talebi ret ettiği ifade edildi. Türkiye’nin bu konuda Almanya’daki ayaklaşık 80 kişilik  bir liste sunduğu da belirtiliyor.

Haberde ayrıca Türkiye’nin Alman hükümetinden sadece Gülen cemaati değil Kürt organizasyon ve aktif muhalif gruplara karşı da mücadele edilmesini talep ettiği kaydediliyor.

ALMAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TALEBE RET

Alman Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Gülen yapılanmasına üye olanlara mali yaptırım uygulanmasını ‘ hızlı’ bir biçimde ret ediyor. Federal İç ve Hukuk Komisyonlarının konunun Haziran ayında konunun ele anılmasından  sonra bu kararın Ankara’ya iletildiği kaydediliyor.

Öte yandan Türkiye 53 kişinin de Almanya’dan iade edilmesini talep ediyor.

Bild: Gözaltına alınanlar evli bir çift

Öte yandan Perşembe günü Almanya’dan tatil yapmak üzere Antalya’ya gelen iki kişinin gözaltına alınması ile ilgili olarak  Bild gazetesi Türk diplomatik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, evli bir çift olduğunu ve Türkiye’ye giriş yaparken gözaltına alındıklarını yazdı. 

Spiegel Online haber portalı ise gözaltına alınanların Türk asıllı iki Alman vatandaşı olduklarını ve Gülen yapılanmasına üye olmakla suçlandıklarını iddia etti. 

Son gözaltılarla birlikte Türkiye'de 12'si siyasi sebeplerden ötürü olmak üzere toplamda 55 Alman vatandaşı tutuklu bulunuyor. Bunlar arasında Die Welt gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, insan hakları aktivisti Peter Steudtner ile çevirmen Meşale Tolu da var.

Süheyla Kaplan /Almanya