Almanya’da 4 Kasım 2011 tarihinde ortaya çıkan ırkçı NSU terör çetesiyle ilgili Köln Savcılığı, iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda çalışan bir görevli hakkında soruşturma açtı.

İstihbarattın aşırı sağla ilgili bölümün başında bulunan Lothar Lingen kod adlı istihbaratçı, aşırı sağcı Thüringen Heimatschutzes örgüt üyesi muhbirle ilgili belgeleri, NSU’nun ortaya çıkmasının ertesi günü imha ettiği için soruşturmaya tabi tutuldu.

GAZETECİNİN VERDİĞİ BİLGİLER SONUCU DAVA AÇILDI

İddiaya göre Lingen, NSU’nun varlığı öğrenildikten bir gün sonra da NSU ile yakın bağlantısı bulunan Thüringen Heimatschutzes üyesi muhbirin verdiği bilgileri imha etti. İstihbarat kayıtlarına ‘Treppe’ (Merdiven) ve ‘Tinte’ (Mürekkep) kod adlarıyla geçen aşırı sağcı muhbir, neonaziler hakkında düzenli olarak istihbarata bilgi verdi. Lingen de bu bilgileri ve belgeleri 11 Kasım 2011 tarihinde imha etti. Bu yüzden Münih’te devam eden NSU davasında kurban yakınlarının avukatları Lingen hakkında daha önce bir çok kez savcılığa, belge yok etmek, adaleti engellemek ve suça ortak olmak iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Buna karşılık savcılık her seferinde takipsizlik kararı vermişti.

Ancak bir gazetecinin savcıya bu kez Lingen’in sadece 11 Kasım 2011’de değil, NSU çetesinin ortaya çıktığı günün ertesi de belgeleri imha ettiğini bilgisini vermesi üzerine savcılık bu kez soruşturma açmaya karar verdi. Lingen’in istihbaratın üst düzey yöneticilerinden gelen uyarılara rağmen belgeleri imha ettiği de iddialar arasında. İstihbaratçı Lingen suçlu bulunması durumunda beş yıla kadar hapis cezası alabilecek.