Almanya'nın Chemnitz kentinde, dün sabah saatlerinde Suriyelilerin ihbarıyla kollarından ve ayaklarından kelepçelenerek yakalanması Alman kamuoyunda geniş yankı uyandıran IŞİD şüphelisi Jaber Albakri'nin, Türkiye bağlantıları tedirginlik yarattı.

EVİNDE TAHRİP GÜCÜ YÜKSEK PATLAYICI MADDE BULUNDU

Alman polisince yapılan açıklamada, kaldığı evde tahrip gücü çok yüksek bomba imalinde kullanılacak patlayıcı kimyasal maddeyi, hangi hedefler için depoladığını henüz belirleyemediklerini, ancak son anda bir facianın engellendiğinden emin olunduğuna yer verildi.

Spiegel Online'de verilen habere göre, Albakri'nin ortadan kaybolmasından sonra 10 ay süreyle onu görmediği için Yabancilar Dairesi'ne haber veren Leipzig yakınlarındaki Eilenburg'da yaşayan bir Suriyeli sığınmacı, şüphelinin Ağustos ayı sonunda Türkiye'den yüksek tutarda dolar banknotlarla geri döndüğünü açıkladı. IŞİD şüphelisinin diğer sığınmacılarla biraraya gelmediğine de yer veren Suriyeli sığınmacı, güvenlik gerekçesi ve korktuğu için ismini vermekten kaçındı.

Saksonya Eyalet Kriminal Dairesi'nden basına yansıyan bilgilerde, Jaber Albakri'nin muhtemelen IŞİD ile bağlantı kurduğu, elinde yüksek tutarda Amerikan doları bulunmasının kuşkulara yol açtığı kaydedildi. Zanlının, mutlaka kendi başına kalacağı bir ev bulmak istediği de belirlendi. 

IŞİD şüphelisinin Türkiye’de neler yaptığı, kimlerle bağlantılı olduğunun dökümü çıkarılmaya çalışıldığına dikkat çekildi.

Türkiye’den Suriye’ye geçerek terör kamplarında bomba eğitimi almış olmasına da muhtemel gözüyle bakılan Jaber Albakri'nin, IŞİD’le bağlantısız olamayacağı düşünülüyor.