"Heckler & Koch" adlı dünyaca tanınmış Alman silah tekelinin Meksika'ya yönelik yasa dışı silah satışıyla ilgili gizli devlet bilgilerini ifşa etmek iddiasıyla 5 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı.

Stuttgart Savcılığı Sözcüsü Jan Holzner, gazetecilerin, devlet sırlarını ifşa etmek ve Basın Yasası'nı ihlal etmekle suçlandığını açıkladı. 

SAVCILK HATASINI ÖRTBAS MI ETMEK İSTİYOR?

İlk kez 5 yıl önce silahlanma karşıtı bir pasifistin "Mexsika'ya yasadışı silah satışı yapılıyor" ihbarı ile başlayan, 6 "Heckler & Koch" 
şirket yetkilisi hakkında açılan davada, Savcılığın yıllarca suskun kalması ve kısa bir süre önce TV'de haber yapan gazeteciler için ise anında soruşturma başlatılması, dava avukatlarından Holger Rothbauer tarafından, Savcılık hatasının örtbas edilerek dikkatin başka noktalara çekilmesi şeklinde ifade edildi.  

Kısa adıyla TAZ olarak anılan "Die Tageszeitung" gazetesindeki haberde, suçlanan gazetecilerin, ARD televizyonunda yayınlanan "Ölümcül İhracatlar - G36 Meksika'ya nasıl ulaştı?" adlı belgeseli hazırladığı ve "Ölüm Ağı" adlı kitabı yazdığı belirtildi.


ÖDÜLLÜ GAZETECİLER HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Belgesel, en iyi gazetecilik çabalarının ödüllendirildiği Grimme Ödülü'ne layık görülmüştü. 


Gazetecilerin, Federal Ekonomi Bakanlığı ve Federal İhracat Dairesi'nin "Heckler & Koch" adlı Alman silah şirketinin Meksika'ya yönelik yasa dışı silah satışıyla ilgili olarak hazırladığı gizli soruşturma raporlarını ifşa ettiği kaydedilen haberde, belgeseli hazırlayan Daniel Harrich'in kendisini "Bilgileri yayınlamak bizim görevimiz" diyerek savunduğu ifade edildi. 

Gazeteye açıklama yapan barış eylemcisi Jürgen Graesslin, soruşturmayı başlatan Stuttgart Savcısı Peter Vobiller'i eleştirerek "Vobiller, bakanlık ve Federal İhracat Dairesi hakkında soruşturma başlatmak yerine, yasa dışı silah ihracatını ortaya çıkartarak hukuk devletini savunanların peşine düşüyor" diye konuştu.