Hükümet adına İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yanıtlarda MİT’e karşı iç, dış, askeri istihbarat, tüm polis birimleri, Göç Dairesi ve Bilişim Teknolojisi Güvenliği Dairesi çalışanlarının bilinçlendirildiği belirtildi ve önergedeki bir çok soru ‘devletin yararı’ ve ‘Almanya’nın menfaatleri’ gibi gerekçelerle yanıtsız kaldı.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MIT) Almanya’daki faaliyetleri Federal Meclis’teki siyasi partiler tarafından gündeme getirilmeye devam ediliyor. Muhalefetteki Hür Demokrat Parti (FDP) hükümete verdiği soru önergesinde, Almanya’da basında yer alan MİT’in karşı casusluk faaliyetleri hakkındaki haberler, Alman güvenlik ve istihbarat kurumlarına sızma çabaları, buralarda çalışan kendi tarafına çekme girişimlerini sordu.

Hükümet soru önergesine verdiği yanıtta, dikkat çekici bilgiler paylaşmakla birlikte, pek çok soruyu “gizlilik” ve “Almanya’nın menfaatlerini” gerekçe göstererek yanıtsız bıraktı.

Hükümet adına İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yanıtta, MİT’in Almanya’daki faaliyetinin Türkiye’nin terör örgütü ilan ettiği yapılara dönük olduğu belirtilirken yabancı istihbarat örgütlerinin Almanya’da bağımsız faaliyet gösterme yetkisine sahip olmadıklarına vurgu yapıldı. Hükümet, Almanya iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) bu konuda eyaletlerin iç istihbarat teşkilatlarıyla çalıştığını hatırlattı ve suç teşkil edebilecek faaliyetlere ilişkin adli kovuşturma makamlarının soruşturma başlattığı belitildi.

HİÇ BİR MİT AJANI İSTENMEYEN KİŞİ İLAN EDİLMEDİ
FDP soru önergesinde, herhangi bir Türk istihbarat teşkilatı mensubunun Almanya tarafından istenmeyen kişi (persona non grata) ilan edilip edilmediğini sordu. Son 10 yılı kapsayan bilgilerin paylaşıldığı yanıtta herhangi bir Türk istihbarat teşkilatı mensubunun istenmeyen kişi ilan edilmediği bilgisi verildi.

MİT’in Almanya’da suç teşkil eden eylemlerde bulunup bulunmadığı ilgili soruyu da yanıtlayan hükümet, Federal Başsavcılığın 2008’den bu yana, Türk istihbaratı için casusluk faaliyeti yürütüldüğü şüphesiyle 23 hazırlık soruşturması başlattığı, başsavcılıkta halihazırda devam eden dört soruşturma olduğu bilgisini verdi. Yanıtta ayrıca 10 Kasım 2017’de bir kişinin Hamburg’da Türkiye adına istihbarat faaliyeti yürütmekten iki yıl hapis cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı.

KİRİTİK İKİ SORUYA GİZLİ YANIT
Hükümet, milletvekillerinin iki sorusuna, yapılan titiz değerlendirmeler sonrasında “devletin yararı” ve “Almanya’nın menfaatleri” gereği kamuoyuna açık bir şekilde yanıt verilemeyeceğine dikkat çekti.

Gizlilik derecesindeki bu bilgilerin ancak Federal Meclis’teki özel bölümde sadece milletvekilleri tarafından okunabileceğine işaret edildi. Bu sorulardan ilki, “Federal Hükümet Türk ve Alman istihbarat teşkilatlarının işbirliğini nasıl değerlendiriyor?”, ikincisi ise, “MİT’in, 2016 yılındaki darbe girişiminde ne tür bir rol oynağı konusunda federal hükümetin sahip olduğu bilgiler nedir?” oldu.

DARBE VE SIZMA SORULARI YANITSIZ
Hükümet, Almanya’nın çıkar ve güvenliği gereği, istihbarat örgütlerinin çalışma metodları, faaliyetleri ve sahip olduğu bilgilerin, gizli tutulmasını gerektiğini, bunun istihbarat kurumlarının faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürebilmesi için de gerekli olduğunun altını çizdi. Soru önergesine verilen yanıtta, aksi takdirde istihbarat örgütlerinin bilgi edinme çabalarının sekteye uğrayabileceği vurgulandı. Muhalefetteki FDP soru önergesinde, son dönemde Alman medyasında sıklıkla haber konusu olan, MİT’in Almanya’daki kamu ve güvenlik kurumlarına sızmaya çalıştığı haberlerini de sordu.

MAKAMLARIMIZA SIZDIĞI BİLGİSİ YOK
Hükümet, yabancı istihbarat örgütlerinin bu tür hedeflerinin olduğuna işaret ederken, “Ancak bugüne kadar Türk istihbaratının girişimleri sonucunda Alman makamlarına sızdığı yönünde bir bulgu yok” bilgisini verdi.

Hükümet ayrıca MİT’in olası sızma girişimleri konusunda iç, dış ve askeri istihbarat, tüm polis birimleri, Alman Göç Dairesi, ve Federal Bilişim Teknolojisi Güvenliği Dairesi çalışanlarının bilinçlendirildiğine işaret etti.

Daha önce Sol Parti’nin konuyla ilgili soru önergesine bazı istihbarat örgütlerinin iç istihbarat kaynağı edinerek gizli bilgilere ulaşma çabası içinde olduğunu ve MİT’in de bunlar arasında olduğunu belirtmişti. Bu yanıta atıfta bulunan hükümet “O zamandan bu yana yeni bulgulara ulaşılmamıştır” bilgisini paylaştı.(Kaynak: Deutsche Welle)