Başörtülü eğitmen “Tarafsızlık düzeni”ni bozduğu gerekçesiyle işine son verildi.

Hamburg'da bir çocuk yuvasında eğitmen olarak görev yapan Müslüman bir eğitmenin, görevinde başörtüsü takması işyerinin “Tarafsızlık düzeni”ne uymadığı nedeniyle işten çıkartıldı.

İşten uzaklaştırılan eğitimci davayı Hamburg İş Mahkemesine taşıdı ve Hamburg İş Mahkemesi ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hakimlerine davanın karar vermesi için başvurdu.

Adı açıklanmaya eğitimcinin Hamburg'da Kita Wabe e.V. özel bir sektörde çalıştığı ifade ediliyor. 2001 yılında kurulan sektörün Hamburg ve çevresinde 23 çocuk yuvası, 600 okullarla birlikte 2 bin 900 çocuğun eğitimini sürdürdüğü ve 2016 yılında oluşturulan Pinneberg'de Uluslararası Okulunda dahil edildiği ve toplam 625 elemanı bulunduğuna işaret edildi.

Doğum sonrası

Eğitimcinin 2011 yılında Müslüman dinine geçtiği ve başörtüsü olmadan çalışırken hamile olup annelik iznine çıktığı belirtildi. Doğum yapıp annelik iznini kullandıktan sonra yeni yılda tekrar görevine başlaması gereken eğitimcinin başörtüsü takmaya karar verdiğini ve başörtüsü ile görevini sürdürmeyi istediği ifade edildi.

İki kez uyarı aldı

İşverenin “Tarafsızlık düzeni”ne başörtü takarak uymadığı ve başörtüsünü çıkartmasını istedi ve eğitimci ise “din özgürlüğü”nü ileriye sürüp başörtüsünü çıkarmayı reddetti. İşveren geçen süreçte iki kez uyarı verip sonra çıkışını verdiğinde eğitimcinin tekrar hamile kalmasından dolayı tekrar çıkışı geriye alındığı açıklandı.

Eğitimci işten uzaklaştırıldı

Annelik izni sonrası tekrar görevine başörtüsü ile başlamak isteyen eğitimcinin “Tarafsızlık düzeni”ni bozduğu gerekçesiyle görevinden uzaklaştırıldı ve olayı Hamburg İş Mahkemesi'ne taşıyan eğitimcinin davasına karar verilemedi ve kararın verilmesi için davaya doğru açıklama getirilmesi için Hamburg İş Mahkemesi davada bazı sorulan yanıtlanması için Lüksemburg'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hakimlerinden yardım istedi.

Anlamak zor

Avukat Bertelsmann konu ile ilgili yaklaşık 18 ay içinde sonuç bekliyor. Avukat Bertelsmann, büyük bir Kita (Anaokulu) taşıyıcısının, İslami başörtüsünü kendi operasyonundan çıkarmaya çalıştığı anlaşılmadığını ve din yüzünden bir fark sadece somut rahatsızlıkları tehdit ediyorsa mevcut olabileceğine dikkat çekti.. Bertelsmann, “Bir başörtüsü ile çalışmak eğitim sektöründe bile oldukça normal ve çocuklar ayrıca onların günlük deneyimlerinden biliyorlar" açıklamasında bulundu.

Başörtüsü sorusu

Federal Anayasa Mahkemesi 2015'te karar verdi: Öğretmenlere yönelik bir örtü başörtüsü yasağı, Temel Yasanın inanç ve itiraf özgürlüğü ile bağdaşmaz.

Bir öğretmen pozisyonlarını sözel olarak teşvik etmediği ve öğrencileri etkilemediği sürece, çocukların inanç özgürlüğü bez parçasından(başörtüsü) etkilenmez.

Özel şirketlerdeki başörtüsü yasağı yasal olabilir, Avrupa Mahkemesi 2017 yılında belirtti. Durum özel bir işverenin ayrım gözetmeksizin politik, felsefi veya dini işaretleri yasaklaması.

Emine SONUGÜR / HAMBURG