Dresden yakınlarındaki Heidenau kentinde hafta sonunda mültecilere karşı protestolarda çıkan olaylar Alman siyasetçilerin ağır eleştirilerine neden oldu.

Alman birinci televizyon kanalı ARD’nin yaz söyleşisi programında konuşan Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel aşırı sağcıların taşkınlığına “en sert şekilde” yanıt verilmesi çağrısı yaptı. Gabriel'in pazartesi günü, kentteki mülteci merkezini ziyaret etmesi bekleniyor. Gelişmeler üzerine Saksonya İçişleri Bakanlığı da mülteci merkezinin etrafına güvenlik şeridi çekileceğini duyurdu.


Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, taşkınlıkları utanç verici olarak yorumladı. Bakan Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte "Mültecileri aşağılayan veya onlara saldıran herkesin hukuk devletinin getirdiği sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalacağını" vurguladı.

200 kadar aşırı sağcı gösterici dün gece Dresden yakınlarındaki Heidenau kentindeki eski bir yapı markette toplandı. Grup "Heil Hitler" ve benzeri aşırı sağcı sloganlar atmaya başladı. Ardından yaklaşık yüz kadar protestocu ile polis arasında arbede yaşandı.

Taş ve havai fişek atan göstericilere polis copla müdahale etti. Göstericilerin bir bölümünün aşırı alkollü olduğu kaydedildi.

Yaklaşık bin kadar gösterici cuma günü, 250 sığınmacının Heidenau kentine getirilmesini protesto etmek için toplanmış, mülteci merkezine giden yolu kapatan göstericiler sığınmacıların içinde bulunduğu otobüslere şişe ve taşlarla saldırmıştı. Çıkan olaylarda en az 31 polis memuru yaralanmıştı. DW/EPD/Reuters/BW/BÖ