Almanya'nın Hamburg kentinde sosyal demokrat (SPD) eyalet başbakanı Olaf Scholz, sürpriz bir öneri ile basın ve kamuoyunun dikkatlerini çekti.

Scholz yaptığı açıklamada, "çalışanlar için asgari ücret 12 Euro olmalıdır" dedi. 

Günümüze kadar partisi SPD içinde sağ kanatın ateşli savunucusu olarak tanınan Hamburg Belediye Başkanı Olaf Scholz'un teklifini, yakın zamana kadar, Federal Parlamento'da grubu olan Sol Parti ( Die Linke) dile getiriyordu. 

Taşeron işçiliğin oldukça yoğun olduğu Almanya'da 2015 yılında yasal asgari ücret uygulaması SPD'nin önerisiyle 8,50 Euro olarak belirlenmişti. 2017 Ocak ayında ise bu rakama 0,34 Cent zam yapılarak, asgari ücret 8,84 Euro olarak yasalaşmıştı.

Asgari ücret 12 Euro olsan öneriyle dikkatleri çeken Scholz, Spiegel dergisine verdiği demecinde "Asgari ücreti yönetilebilir bir sürede saatte on iki avroya yükseltmeliyiz" yorumunu yaptı. "Ücretlerin küreselleşmenin ve teknolojik değişimin baskısı altına girdiği bir toplumda SPD, asgari ücreti daha önce yaptığı bir düzeltme enstrümanından bile daha fazla kullanmalıdır." dedi.

EMEKLİLİKTE KİMSE YARDIMA MUHTAÇ OLMAMALI

Parti çevrelerinde gelecek bir zaman diliminde Federal Parlamento için başbakan adayı olarakta değerlendirilen Olaf Scholz, "Gelecekte, ücret limitinin yeterince yüksek olması gerekiyor, böylece tam gün çalışan hiç kimse, yaşlılık döneminde güçlü bir refah devletinde yardıma ihtiyaç duymayacaktır" dedi.

SPD BAŞKANI MARTİN SCHULZ'A AÇIK ELEŞTİRİ YAPTI

Olaf Scholz'un asgari ücret için '12 Euro olsun' teklifinin, 24 Eylül 2017'deki Federal Parlamento seçimlerinde önceki seçimlerde aldığı oyların yüzde 5'ini kaybederek yeni kurulacak hükümetin koalisyon görüşmelerine daha ilk günde katılmayacağını açıklayan, SPD Başkanı Martin Schulz ile gelecek Aralık ayı içinde yapılacak SPD parti konferansına verilen bir işaret olarak yorumlandı. Scholz'un, "Kim seçim çalışmaları yürütüyorsa hep somut olmalıdır ki anlaşılsın" şeklindeki demeci ise, SPD Başkanı Martin Schulz'a gecikmiş bir eleştiri olarak yorumlandı. 

Öte yandan siyasi gözlemciler, Scholz'un asgari ücret için 12 Euro teklifini, bir süredir sürmekte olan ve "Jamaika hükümeti" (CDU/CSU, FDP ve Yeşiller) olarak tanımlanan üçlü koalisyon görüşmelerine baskı şeklinde de ifade ettiler.