Sosyal Demokrat Parti (SPD), eski Komünist Doğu Almanya partisinin devamı olarak görülen Die Linke ve Yeşiller Thüringen eyaletinde ittifaka gitme kararı aldı.

Kısaca "Kırmızı, kırmızı, yeşil" olarak tanımlanan ittifakın eyalet başkanı adayı ise radikal solcu Die Linke'den Bodo Ramelow. Ramelow'un 5 Aralık'ta Eyalet Meclisi'nde yapılacak oylamayla Thüringen Başkanlığı'na seçilmesinin yüksek olasılık olduğu ifade ediliyor.



Siyasi programını basına anlatan Ramelow, "Pragmatik olacağız" diyor ve kurulan yeni ittifakı "Uzlaşma projesi" olarak tanımlıyor. Partiler arasındaki anlaşmanın 5 yıllık olduğu belirtiliyor ve bu yeni yaklaşımın genel seçimler için de uygulanabileceğini ifade ediliyor.

Başbakan Angela Merkel'in liderlik ettiği Hristiyan Demokratlar her ne kadar iktidarda olsa da Thüringen eyaletinde muhalefete düşmeleri bekleniyor.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ise,"Komünist rejim altında yaşayanlar sosyalistlerin başını çektiği bir eyalet yönetimini kabullenmekte zorlanacaktır" diye konuştu. Solda ittifak açıklaması, Berlin duvarının yıkılışının 25'inci yıldönümünden sadece birkaç hafta sonra geldi. BBC