Alman vatandaşı Kürt şarkıcı Hozan Canê (Saide İnaç) Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) seçim çalışmaları kapsamında Edirne'de bulunurken "örgüt üyeliği" suçlamasıyla 23 Haziran 2018 günü tutuklanmıştı.

Kürt sanatçı Hozan Canê’nin kızı Dilan Örs, annesinin IŞİD’in Ezidi katliamını anlattığı uluslararası filminden görüntülerle suçlandığını belirtmişti.

HDP'YE DESTEK İÇİN EDİRNE'YE GİTMİŞTİ

Şarkıcı Hozan Canê(Saide İnaç), 24 Haziran'da gerçekleştirilen cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimiyle ilgili HDP'nin çalışmalarına destek vermek amacıyla Edirne'ye gitmişti.

Kent merkezindeki çalışmaların ardından Enez ilçesine geçen İnaç, dönüş yolunda Edirne Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince sosyal medyadaki paylaşımlarında PKK'nin propagandasını yaptığı ve örgüt üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alındı.

İnaç hakkında, Edirne 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlarından 21 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

6 yıl 3 ay hapis cezası

Tutuklu bulunduğu İstanbul 'daki cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile yargılandığı Edirne 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya bağlanan Saide İnaç, suçlamaları kabul etmedi.

Savunmasında, örgüt sempatizanı bile olmadığını öne süren İnaç, "Sosyal medya" üzerinden benim hakkında yazılan yazılarla bir alakam yoktur. Ne yasa dışı örgüt üyesiyim ne de sempatizanıyım. Ben sanatçıyım, sanatımı yaptım" dedi.

Edirne 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, savunmaların ardından sanık Saide İnaç'a, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Heyet, İnaç'ın tutukluluk halinin de devamına karar verdi.