Almanya Federal Savcılığı, bir süredir DİTİB imamlarını Gülen yanlıları hakkında Türkiye’ye bilgi ve rapor vermekle suçluyordu.

Ocak ayı sonunda yapılması planlanan polis baskınlarına Federal Savcılığın onay vermemesinden dolayı bugüne sarktığı açıklandı.

13 KİŞİ İLE 33 KURULUŞ HAKKINDA ANKARA'YA BİLGİ AKTARDILAR

Spiegel Online'nin haberine göre Federal Savcılığın talimatı üzerine polis, bu sabah DİTİB din görevlilerinin evlerine baskın düzenledi. Baskına Federal Asayiş Şubesi ile Kuzey Ren Vestfalya ve Rheinland Pfalz Eyaleti Asayiş şubesi polisleri katıldı. Baskınlar ilk etapta DİTİB’in din görevlisi dört imamın evlerine yapıldı.

NRW devlet koruma örgütü şefi Burkhard Freierin Düsseldorf Eyalet Parlamentosu'nda yaptığı açıklama göre, DİTİB imamları Gülen yanlısı oldukları iddiasıyla Ankara'ya 13 isimle 33 kuruluş hakkında bilgi iletti. 

MİT MÜŞTEŞARI FİDAN GELMEDEN ÖNCE BASKIN

Siyasi kulislerde ise Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan’ın, Almanya Federal Haberalma Teşkilatı (BND) Başkanı Dr. Bruno Kahl’ın davetlisi olarak önümüzdeki günlerde Almanya’yı ziyaret etmesi öncesi yaplan polis baskınlarının yankıları merak ediliyor.


DİTİB din görevlileri ve din hizmetleri ataşeleri, Almanya’daki Gülen yanlıları ve öğretmenler hakkında Türkiye’deki Diyanet İşleri Başkanlığı’na bilgi aktarmakla suçlanıyor. Federal Savcılık, soruşturmayı Yeşillerli politikacı Volker Beck’in suç duyurusu üzerine başlattı. Beck’in, Diyanet’in Almanya’daki Türk temsilciliklerine bu konuda gönderdiği yazılı talimatı Federal Savcılığa delil olarak sunduğu iddia edildi.


DİTİB yönetimi bu konudaki suçlamaları reddetti, ancak bir araştırma başlattı. DİTİB yaptığı araştırma sonucunda birkaç imamın kendiliğinden böyle bir rapor hazırladığı sonucuna vardıklarını ve bundan üzüntü duyduklarını açıkladı.