Sığınma başvurusu yapanları dolaylı yoldan sorgulayan Alman istihbaratı BND, bine yakın kişiye sığınma hakkı verilmesini sağlamış.

Sol Parti tarafından verilen soru önergesine hükümet tarafından verilen yanıtta başta Dış İstihbarat Teşkilatı (BND)  olmak üzere, Anayasayı Koruma Örgütü, Federal Polis, Federal Kriminal Dairesi, Eyalet Kriminal Daireleri ve Eyalet Anayasayı Koruma Örgütlerinin de göçmenleri bilgi kaynağı olarak kullandığı ortaya çıktı.


Mükat adı altında bilgi toplandı

Welt Online’ın bildirdiğine göre, BND 1958-2013 yılları arasında Mülakat Genel Müdürlüğü (Hauptstelle für Befragungswesen -HBW) adı altında Almanya’ya gelen sığınmacıları sorgulayarak bilgi topladı. HBW’nin bu yolla dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen sığınmacıları sorgulamasına Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) de aracılık etti. Bir çok sorulamada ise Amerikan istihbaratı da hazır bulundu.

BND başta olmak üzere tüm güvenlik birimleri aynı yönetemi kullandı

BND, mülakat esnasında istihbarat açısından önemli ve ilginç bilgi verenlere sığınma hakkı verilmesi için BAMF’a talepte bulundu. Bu yolla 2000-2015 yılları arasında 998 sığınmacının sığınma hakkı sağlandı.  Bunların 842’si BND tarafından bilgi kaynağı olarak kullanılırken, 45’i eyaletlerin anayasayı koruma örgütleri, 42’si eyalet polis teşkilatları aracılığıyla sığınma hakkı elde etti.

Farklı bölgelerden kişilere sığınma sağlandı

Habere göre, Alman istihbaratı 2000-2005 yılları arasında eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelenlerden bilgi almak istedi ve 121 kişiye aldığı bilgi karşılığında sığınma hakkı verilmesini sağladı. 2005‘ten sonra ise Afrika ve Asya’dan gelenlere yöneldi. Ortadoğu, Asya, Afrika, Güney Amerika, Balkanlar, eski Sovyet ülkeleri de Alman istihbaratının ilgi alanları arasında yer aldı.

Hala devam ediyor

Zeit Online, resmi olarak BND’nin sığınmacıları sorgulayarak bilgi almayı 2013 yılında bıraktığını açıklamasına rağmen aynı yöntemin hala kullanıldığını yazdı. Buna göre BND ve Anayasayı Koruma Örgütü sığınmacı kamplarında çalışmalarına devam ediyor. 2014 ve 2015 yılları içerisinde bu yolla 8 kişiyle temasa geçildi.