Cumhuriyet’in 93. kuruluş yıldönümünü dolaysıyla 'Hamburger Anzeiger' gazetesinde 25 Mayıs 1934 tarihinde yer verilen 'Kemal Paşa'nın politik vasiyeti' başlıklı bugüne kadar yayınlanmamış haberini Türkçeye çevirdik.

İŞTE KEMAL PAŞA'NIN  25 MAYIS 1934 TARİHLİ VASİYETİ


Haberin özeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün „vasiyeti“ şöyledir:

-Gelecek yüzyılda ayakta kalacak olan genç Cumhuriyetin baskenti yeniden İstanbul ilan edilirse, var olan tüm hatıralarımı ülkenin her yerinden silin! büstlerimi tamamen yıkın! isminin olduğu ne varsa ne yoksa söküp atın..

-Türkiye hiç bir dönem hükümdarlık ya da saltanatlık ile yönetilmemeli..

-Rusya ile olan iyi ilişkilerimize rağmen, Türk halkı hiç bir dönem komünist bir rejimi kabul etmemelidir..

-Ülkeye girecek olan yabancı tahvillerin uzun vadeli olmamasına ya da yaptırım gücünü elinde bulundurmamasına dikkat edilmeli...

-Askeri vasayetin ülke üzerindeki hakimiyeti kesinlikle olmamalı, ülke yönetiminin sivil iktidarlarların elinde olmasına dikkat edilmelidir..

-Türk Ordusu ve askeri donanma, her daim gücünü korumalı ve güçlendirilmelidir..

-Türkiye her dönem Balkanlar başta olmak üzere, Orta Asya`yı da içine alan bir halklar federasyonunun kurulmasına öncelik etmeli ve o uğurda çalışmalar yapmalıdır..

-Bu coğrafyadaki dini inançların yaşanılan çağa uygun bir şekilde reforme edilmesi dikkat edilmeli ve bu yönünde çalışma yapılmalıdır.

Avrupa Postası / İlhami Yazgan-Köln