Almanya-Türkiye ilişkileri eski günlerine dönme yolunda hizla ilerliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’i memleketi Goslar’da bugün ziyaret ediyor. 

Almanya Dışişleri Bakanlığı iki bakanın son olarak Antalya’da görüştüğünü belirterek, bu ziyaretlerin "Türk-Alman ilişkilerinin adım adım normale dönmesi için iki tarafın gösterdiği çabanın bir ifadesi" olduğunu açıkladı. 

 ALMAN GAZETECİLER TÜRKİYE'YE DAVET EDİLDİ

Alman gazeteciler iki gün sonra Başbakanlık himayesindeki ISPAT'ın organizesiyle üç günlük bir basın gezisine davet edildiler.

T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) tarafından organize edilen ve aralarında Der Spiegel dergisinin Türkiye muhabiri Maximillian Popp, Süddeutsche Zeitung gazetesinden Christian Geinitz, kamu televizyonu ARD'den Oliver Mayer-Rüth, Die Zeit'ten Michael Thuman, Der Freitag'tan (sosyal bilimci) Yaşar Aydın, Die Tageszeitung'dan Fatma Aydemir ile FAZ, Tagesspiegel, DPA, ZDF ve Handelsblatt muhabirlerinin bulunduğu 15 gazetecinin,  8 -11 Ocak 2018 tarihleri arasında İzmir ve Antalya'ya yapacakları Türkiye ziyareti ayağında, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtuluş ile de görüşecek olmaları elbette ki tesadüf sayılamaz. Başbakanlık himayesinde organize edilen ziyaretin arka planında Almanya'daki UEDT ( Avrupa Türk Demokratlar Derneği) yetkilieri yer almakta.

Basın davetindeki esas amacın, 'Türkiye'de yatırım yapmış olan yerli ve yabancı şirketler hakkında izlenim elde edilmesini sağlamak' diye yazılması ise dikkat çekiyor. Davetiyede uluslararası şirket temsilcilerinin dışında, ekonomiden siyasete ve eğitim alanındaki yetkili kişilere kadar bir dizi görüşmeler yapılacağı belirtilmekte. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Alman Dışişleri Bakanı Gabriel ile görüşmesinden iki gün sonra başlayacak olan basın gezisi elbette ki, tesadüf sayılamaz. Anlaşılan kapalı kapılar ardında sular ısıtıldı ve Almanya-Türkiye arasındaki buzlar erimeye başladı.

Son iki yıldır Alman Meclisi onaylamıyor gerekçesiyle Türkiye'ye savunma ve silah malzemeleri ile askerı teçhizatın satılmadığı ve örtülü bir "silah ambargosunun" uygulandığı kamuoyunda çeşitli kereler gündeme gelmişti.

DENİZ YÜCEL SERBEST Mİ BIRAKILACAK?

Son gelişmeler dikkate alındığında yaklaşık 10 aydır Silivri'de tutuklu olan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in bir nevi "siyasi rehine" olarak tutuklandığı su yüzüne çıkmış oldu. Önümüzdeki günler veya haftalarda Deniz Yücel şartlı olarak serbest bırakılacağı ortaya atılan iddialar arasında. Nasıl ki, Schröder- Erdoğan gizli görüşmesi sonrası Alman insan hakları savunucuları bugünden yarına serbest bırakılmışlardı. 

'DIŞİŞLERİ BAKANI CEM ÖZDEMİR OLSAYDI İLİŞKİLER YÜRÜMEZDİ' YORUMU

Biraz geriye gidilecek olursak, 24 Eylül Almanya Federal seçimleri sonrası Jamaika diye adlandırılan CDU/CSU, FDP ve Yeşiller koalisyon hükümetinin uzun çabalara rağmen kurulamamış olması dikkat çekiciydi. Nedeni ise, olası bir koalisyon hükümetinin Dışişleri Bakanı olarak Cem Özdemir'in adının geçmesiydi. Yani, Cem Özdemir'in Dışişleri Bakanı olduğu bir Almanya hükümeti ile Erdoğan hükümetinin arasının kolay kolay düzelmeyeceği açıktı. Insan hakları konusunda sert eleştirileriyle tanınan Cem Özdemir'in siyasi kariyeri, büyük tekelci iş çevrelerinin gözde partisi FDP'nin lideri Christian Lindner'in koalisyon görüşmeleri masasını 'yıkmasıyla' şimdilik sona erdi ve top CDU ile SPD'ye verildi. Yani büyük koalisyon rüyası gören silah lobileri de rahat bir nefes aldılar denebilir. Berlin-Ankara ilişkilerinde buzlar da "Siyaset başka, ticaret başka" denilerek erimeye başladı. .

Kısacası 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası bile Evren diktatörü ile ekonomik.askeri ve diplomatik ilişkilerine bir gün bile ara vermeden devam eden Almanya'nın yakın gelecekte, Erdoğan hükümeti ile eski günlerde olduğu gibi diplomatik-askeri ve ekonomik ilişkilere gireceği konuşuluyor.   

Haber ve yorum: Adil Yiğit / Avrupa Postası