Alman gazeteci durumun çok ciddi olduğunu ve Afrin saldırısıyla Türkiye’nin IŞİD’i tekrar güçlendirdiğini  ve canlandırdığını  yazdı.

Alman gazeteci Türkiye IŞİD’İ nasıl tekrar güçlendirdi?  başlıklı yazısında ‘ IŞİD karşıtı koalisyon birlikleri Deir Essor’da radikal islamcıların elindeki son kaleyi almak istediler. Ancak durum teröristlerin lehine ilerliyor’ dedi.

Suriye Demokratik Güçleri Sözcüsü (SDG) Kino Gabriel Deir Essor’un çoktan kontrolün IŞİD’ten alınması gerektiğini ancak buradaki sivil halkın da desteğiyle durumun hiç de kolay olmadığını söyledi.

SDF Sözcüsü Deir Essor’daki durumu şöyle özetliyor: ‘ Bölgede çeşitli etnik askeri birliklerle, Kürtleri, Araplar, Asuriler, Hristiyan hatta Türkmen birlikleri ile IŞİD’e karşı mücadele verirken, Türkiye’nin Afrin’e askeri harekatı durumu daha da zorlaştırdı, IŞİD’e karşı mücadelemizi tehlike altına attı. Medyada sadece Türkiye’ye karşı direnen milislerin görüşlerine yer verilmektedir. Oysa ki Kürtler müttefik birliklerimizin sadece bir kısmı. Afrin’i kolay kolay terk etmeyeceğiz. Bu nedenle sadece Rakka, Aleppo ve Minbiç’ten birlikleri bölgeye çekmedik yaklaşık 1200 Arap milislerini de Afrin’e konuşlandırdık’ dedi.

IŞİD AFRİN SALDIRISINI FIRSAT BULDU

Suriye Demokratik Güçleri Sözcüsü Gabriel Türkiye’nin Afrin’e karşı düzenlediği askeri harekat ile bölgedeki birliklerin ikiye bölündüğüne işaret ederek  ‘ Afrin saldırısı birliklerimizi ve gücümüzü ayrıştırdı. İŞİD durumu fırsat bilerek bize vahşice saldırıyor. IŞİD militanları Deir Essor’da nasıl vahşice saldırdıklarını resimlerle sosyal medyada paylaşıyorlar. ‘

Alman gazeteci bölgedeki durumun çok ciddi olduğunu belirtmek üzere Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heathert Nauert’in bir süre önce ‘ IŞİD ile istediğimiz gibi artık orada mücadele veremiyoruz’ şeklindeki açıklamasına yer verdi.

TERÖRİSTLER GECE SALDIRIYOR

Deir Essor bölgesinde İŞİD’e karşı savaşan birliklerin sadece Kürtçe konuştuklarını ve iletişim açısından dil zorluklarının da yaşandığına dikkat çeken Alman gazeteci Afrin saldırısıyla her gün ölümlerin yaşandığını belirtti. Alfred Hackensberger durumu şu şekilde özetliyor. ‘ İŞİD militanları  bombaları sokaklara saklıyor ve inanılmaz bir biçimde daha sonra saldırıya geçiyor.’

AFRİN’İ SAVUNMAYA DEVAM

SDF  Sözcüsü Gabriel, Türkiye’nin saldırısına rağmen Afrin’i savunmaya devam edeceklerinin altını çiziyor. Gabriel ‘ Türkiye saldırılarını artırdı. Saldırılara savunmamız devam edecek. Ancak durum kötü görünüyor. Türkiye ve islamcı destek birlikleri Afrin kent merkezine kadar dayandılar. Havada savaş uçakları sesleri duyuluyor. Bir tarafta Türkiye’nin Afrin’e saldırısı, diğer taraftan rejim güçlerinin saldırıları IŞİD’e karşı mücadelemizi zorlaştırıyor’ şeklinde açıklama yapıyor.

Gabriel gazeteye yaptığı açıklamasında şu şekilde çağrıda bulunyor: ‘ Türkiye’nin Afrin’e saldırısının devletler hukuku ihlali olduğu uluslararası alanda dile getirilmeli. Koalisyon  birliklerinden umudumuz var. Eğer Amerika Türkiye’yi Afrin’e saldırıyı durdurursa, Deir Essor IŞİD’ten kurtarılabilinir’.

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası