Süheyla Kaplan

Federal Sol Parti Meclis Grubu İç Politika Sözcüsü ve aynı zamanda Federal Milletvekili Ulla Jelpke’nin de basın sözcüsü olan, 
Alman-Türkiye tarihi ve ilİşkileri konusunda uzun zamandan beri araştırmalar yapan Dr. Nikolaus Brauns, Almanya'da casusluk davasında gözaltına alınan MİT'çilerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

 

1.  2014 yılının Aralık ayında Almanya’da MİT ajanı olduğu ileri sürülen üç Türk vatandaşı gözaltına alındı. Bugünlerde Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi iddianameyi tamamlayarak, duruşmanın ne zaman başlayacağı konusunda bir karara varacak. Sözkonusu bu üç kişi ne ile suçlanmakta?

 


Brauns:
İddianamenin  ayrıntılarını bilmiyorum, iddianame  sadece sözkonusu kişilerin avukatlarında ve mahkemenin elinde var. Federal Savcılık tarafından yapılan basın açıklamasının yanı sıra Focus dergisi gibi ‘devlet’ ile iyi ilişkileri olan gazetecilerin yazdıklarından bilgi sahibiyim. Der Spiegel, Focus dergisinde yer alan bilgilere  göre gözaltına alınan üç kişi Türk ve Kürt muhalif güçleri ve onlara ait bilgileri MİT’e ispiyonlamak suçundan gözaltına alındılar. Yine sözkonusu gazetelerin iddiasına göre ‘ajanlar’ sadece bunlarla da kalmayıp DHKP/ C- PKK, Aleviler, Ezidiler ve Gülen Cemaatinin faaliyetlerini takip edip Ankara’ya bildirmekteler.

 

2.  MİT adına Almanya’da yaşayan çok sayıda ‘ jurnalciler’ olmalı. Neden özellikle bu üç kişi gözaltına  alındı ve casuslukla suçlandı? ( Muhammed Taha G., Göksel G., Ahmet D.)

Brauns: Gazete haberlerinden yola çıkarak bir değerlendirme yaptığımda gözaltına alınan bu üç kişinin ‘ üst düzey’ MİT ajanları olmadığını söyleyebilirim. Aksine küçük ajanlar. Örneğin Gülen cemaatine ait bir okulda ‘cinsel taciz’ yapıldığına dair sadece duyumlardan yola çıkılarak, gerçek dışı bir bilginin Ankara’ya sızdırılması olayını üst düzey birisi yapmaz. Bu konuda zaten herhangi bir delilin olmadığı da ilgili makamlar belirtiyor. Bu tür enformasyon akışı MİT içerisindeki üst düzey konumdaki kişiler tarafından yapılmayacağı kanaatindeyim. Özellikle ilgi çekici olan ‘ ele başı’ olarak nitelendirilen Muhammed Taha Gergerlioğlu’nun  dönemin Başbakan Erdoğan’ın danışmanı olması. Kendisi AKP içerisinde bürokrasinin farklı kademelerinde yer almış biri. Dolayısıyla Gergerlioğlu’nun gözaltına alınması ile Almanya Erdoğan’a uyarı atışında bulunuyor.

3.  Neden peki? Erdoğan uzun yıllardan beri Batının gözünde ‘sevilen’ bir liderdi. (Gezi sürecine kadar) Hatta  İlk dönemlerde Alman medyası AKP ve Erdoğan’ın politikasını  İslam ülkeleri için örnek demokrasi modeli olarak sunuyordu. Erdoğan idaresinde Türkiye  uzun bir süre ‘ favori’ ülke olmuştu. Şimdi ne oldu da bu uyarı atışı gerçekleşti?

Brauns: Gezi protestosından beri ( 2013) Erdoğan NATO ülkeleri ( partnerleri) ve AB tarafından ‘ tehlike’ ‘ rizoko’ taşıyan lider olarak görülmeye başlandı. Batı ittifakı açısından  Erdoğan öngörülemeyen, sağı solu olmayan bir politika izlemeye başladı. Suriye politikası konusunda Erdoğan ile NATO politikası arasında tezatlar oluşmaya başlamıştı. Erdoğan’ın Suriye politikası sadece Esad’a karşı ılımlı Batı yanlısı silahlı muhalif grupları teşvik etmekle kalmadı, kontrol dışı çıkan IŞİD gruplarını teşvik etmeye dayanmaktaydı. Bu bir boyutu. Diğer boyut ise Erdoğan Rusya ile ilşkisinde de kırmızı çizgiyi aştı. Enerji bağımlılığından dolayı Erdoğan, Putin ile iyi ilişkiler kurmaya özen gösterdi. Erdoğan tarafından Türkiye ticari yatırımlar açısından  ‘ çekici’ bir ülke olarak gösterildi. Ancak ülkeyi iç savaşın eşiğine getirdi. Şu anda Batılı yatırımcılar için Türkiye riziko taşımakta. Erdoğan’ın otoriter politikası şu an sadece radikal sol, sendikalar, Kürtler, Aleviler değil,Gülen cemaati ve Batı sermayesinin yakın müttefiklerini de karşısına aldı. Özgür Gündem ve Oda tv  gazetecileri tutuklandıklarında Batının çok da umrunda değildi. Erdoğan’ın Gülen cemaatine saldırmasıyla birlikte Berlin’de, Brüksel’de, Washington’da alarm zili çalmaya başladı. Şunu açıkça söylemeliyim ki Batı, NATO ülkeleri ve Alman hükümeti çin Türkiye’de demokrasi gelişmiş, gelişmemiş o kadar da önemli değil. Onlar için önemli olan sermaye, gaz, petrol yatırım ve enerji yollarının güvenliği ve NATO ile olan askeri ilişkiler.

4.  Gülen cemaatine mensup gazetelerde çalışan gazetecilerin tutuklanması ile Almanya’da MİT ‘ajanlarının’ gözaltına alınması arasında bir bağlantı  olduğunu mu düşünüyorsunuz? Neden?

Brauns:  Kesinlikle. Türkiye’de Zaman gazetesinin bürosunun basılması, ‘ Gülenci’ gazetecilerin tutuklanmasından  birkaç gün sonra MİT ajanlarının Almanya’da gözaltına alınması tesadüf olmasa gerek. AB ve Amerika sözkonusu gazete baskınlarına yönelik operasyonları sert bir şekilde eleştirdi. MİT ajanlarının Almanya’da gözaltına alınması, Erdoğan’ın yurtdışındaki ‘ paralel devlet’e tehdidine karşı kendisine verilen bir yanıt olarak görünmekte. Gülen cemaati 1960’lı yıllardan beri Amerika ve CIA ile yakın ilşki içerisindedir. Bundan bir süre önce Sol Parti Federal Meclis grubu Alman hükümetine yanıtlanması istemiyle Gülen yanlısı  şirketlerin, kurumların ilşkilerini soran soru önergesi hazırlamıştı. Gülen cemaati Almanya’da okulları, medya grubu ve dernekleri ile hızlı bir biçimde örgütlenmiştir.

5.  Alman Anayasayı Koruma Dairesi, Alman İstibaratı ve MİT arasındaki ilşkileri genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Brauns: Bunun için biraz tarihe bakmak gerekir. 19. yüzyıldan beri Bağdat yolu gerek Alman gerekse Türkiye açısından gerek güvenlik gerekse askeri yönden büyük önem taşımaktaydı. Birinci Dünya Savaşında ikili ittifak, 1950’li yılların Soğuk Savaş Döneminde NATO kooperasyonu kapsamında Türkiye ile Almanya arasındaki ittifak devam etti. Bu ilişki günümüz için de geçerli. NATO ülkesi olarak Türkiye’nin jeo-politik konumu Almanya için büyük önem taşımakta. Özellikle Orta ve Uzak Doğu; Kafkaslar için Türkiye, adeta sıçrama tahtası konumunda.


‘MİT İLE ALMAN GİZLİ SERVİSİ ARASINDA YAKIN BAĞ VAR’


Bu bakımdan MİT ile Alman İstihbarat birimleri arasında geleneksel olarak aralarında çok yakın  bir bağ olmuştur her zaman. Almanya’da devam eden PKK; DHKP/C, TKP-ML davalarında görüldüğü gibi. Bütün bu gruplara karşı Alman İstihbarat Servisi MİT ve güvenlik birimleri ile enformasyon akışı yapmakta. Bunun tam tersi, Kürt aktivistler, iltica eden gruplar konusunda da Alman istihbarat birimi MİT’e bilgi vermekte. Örneğin Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre, geçtiğimiz yıl 2013 yılında Paris’de öldürülen üç Kürt kadının öldürülmesi olayına MİT’in parmağı olup olmadığı konusunda veri transferinde  kısıtlamalar getirildi. Ancak MİT’in ne derece olaya karıştığı konusunda ise elbette yorum yapamam.

6.  Alman İstihbarat Birimi MİT’in Almanya’daki faaliyetlerini muhtemelen uzun süreden beri biliyordu!

Brauns: Kesinlikle. PKK, DHKP/ C’lilere karşı birlikte hareket etti iki istihbarat birimleri. Almanya’nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne ( DİTİB) ait Ehrenfeld Camisinin MİT tarafından istihbarat merkezi üs olarak kullanıldığı uzun yıllardan beri bilinmekteydi. MİT tarafından Almanya’da organize edilen şiddet eğilimli olaylar da uzun yıllardan beri bilinmekte. Bu konuda bir şey hatırlatmak istiyorum size. 5 Ocak 1980 tarihinde Berlin’de Sovyetler Birliği’nin Afganistan müdahalesi konulu bir bildiri dağıtırken ülkücüler tarafından öldürülen Türkiye Komünist partisi üyesi Celallettin Kesim olayını hatırlatayın. Bu olayın arkasında MİT’in olduğu son derece açık. 1986 yılında Hamburg Konsolosluğu’na saldırı olmuştu. Bazı olayları bu dönemlerde MİT yaptığı halde başka sol gruplar hedef gösterilmişti. Bu konuda geçen yıl MİT’in yurtdışında muhalif güçlere karşı işlevini sorgulamak üzere Federal Sol Parti Alman hükümetine soru önergesi verdi. Alman hükümeti bir çok soruyu ’gizli’ ve ‘güven iliişkisi’ olduğu gerekçesiyle yanıtsız bıraktı.

7.  Almanya’daki ‘ casusluk davasına’ Alman medyası fazla önem vermemekte. ( Der Spiegel, Focus gibi bazı dergi, belli başlı gazeteler dışında) Focus dergisi muhabiri Josef Hufelschulte dava ile ilgili geçtiğimiz hafta önemli iddialarda bulundu. Focus bu bilgileri nerden aldı? Yüksek Eyalet Savcılığı,  iddianamenin basına verilemeyeciğini belirtirken, Focus dergisi iddianamede yer alan bazı bilgilere yer verdi!

Brauns: Josef Hufelschulte Alman İstihabart Servisine ( BND) çok yakın biri. Kendisi 1990’lı yıllarda Spiegel dergisinde çalışan gazeteciler hakkındaki bilgileri Alman İstihabart Servisine sızdırmakla tanınmaktaydı. Hufelschulte hala BND ile sıkı bilgi alışverişinde. Genellikle manipüle haberler yapmakta. Örneğin Hufelschulte, bir kaç yıl önce ‘anonim haber kaynaklarından’ aldığı bilgiye göre Sol Parti Federal Meclis Grubu tarafından verilip, Alman hükümetinin verdiği cevapları ‘aşırı sol’ gruplara aktardığımı iddia etmişti. Üstelik Alman hükümetinin soru önergelerine verdiği yanıt internet sayfasında bile yer almakta. Önergelere verilen yanıt herkes tarafından okunabilir, kamuya açıktır. Hufelschulte Sol Partiyi ‘ güvenliği tehdit’ edici olarak görmekte. Böylesine manipüle edici bir haberi  sadece İstihbarat Birimlerinde çalışan biri yapar! ...


8.  Ya Focus’da yer verilen iddialar?

Brauns: Focus’da yer alan iddiaların Alman İstihbarat biriminin direktifi doğrultusunda yazıldığını düşünüyorum. Manüpülatif bir haber. Haberde davanın başladığı yazılı. Oysa Eyalet Yüksek Mahkemesi daha bugünlerde iddianameyi hazırlayacak ve duruşma tarihlerini belirleyecek. Alman savcısına yönelik davanın bir an önce başlanması için bir uyarı niteliğinde hazırlanmış bir haber olarak değerlendiriyorum. Haberin içeriğinin tamamen  doğru ya da yanlış olduğunu da söylemek istemiyorum.  BND’ye yakın olarak tanınan bir gazetecinin bu tür bir haberle neyi amaçladığını ve kime fayda getireceğini sorgulamak zorundayız.


9.  Hufelschulte Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı ( NSA) MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın iki yıl önce Süleyman Şah Türbesine yönelik operasyonla ilgili Suriye planlarına ilşkin telefon görüşmelerinin dinlendiğini iddia etti. Ne derece inandırıcı bu iddia?

Brauns: Hufelschulte’nin İstihbarat birimlerindeki kontaklarından dolayı yazdığı idialar doğru olabilir. Türkiye’nin Suriye’ye savaş açmak için olası senaryoların konuşulduğu toplantılarına ait ses kaydının  ‘cemaat’ tarafından sızdırıldığı iddia ediliyor. Focus dergisinde çıkan haber  ile ilgili olarak Today Zaman gazetesinde oldukça geniş makale yayınlandı ve hatta Gülenci basın adeta bilgilerin dışarıya sızdırılması kendilerini beraat etmiş hissettiler. Hufelschulte haberinde telefon görüşmesinin dinlendiğini söylüyor. Burda da manüpilatif bir yorumlama var. Çünkü telefon görüşmesi olmadı, aksine MİT Müsteşarı Hakan Fidan, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler biraraya gelerek gizli görüşme gerçekleştirdi. Yani telefon gçrüşmesi değil, yapılan bir toplantıydı. Ayrıca Hufelschulte Türk politikasını da çok iyi bilmiyor. Çünkü Gülen’in adını iki 'l' ile ( Güllen olarak) yazmış. Ya bilerek, ya da eksik araştırma yapmış. Sanki bu haber telefon görüşmelerinin sızdırılmasında iddia edilen Gülen cemaatini beraat beraat ettirmek istercesine yazılmış.  Ancak şunu söyleyebiliriz. Focus dergisi BND, MİT ve NATO arasındaki çelişkilerin ne kadar arttığını kanıtlamakta.