Almanya’nın önemli gazetlerinden Welt Am Sonntag'ın pazar günü yayınladığı bir haber Türk-Alman ilişkilerini yeniden gereceğe benziyor.

Welt am Sonntag gazetesinin haberinde, Hessen Eyaleti Emniyet Müdürlüğü Başkomiserlerinden Semra Melek rumuzlu Türk kökenli polisin MİT için casusluk yaptığı öne sürülerek görevden uzaklaştırıldığını yazdı.

Türk kadın polisin uyuma iyi bir örnek oluşturduğu için memurların olaya uzun süre göz yumduğu da iddalar arasında yer aldı.

Kopma noktasına gelen Türk Alman ilişkilerindeki gerginliği bir kez daha tırmandıracağa benzer olay, söz konusu gazetenin haberine göre örtbas edilmeye çalışıldığı kuşkularını da beraberinde getirdi.

Hessen Eyaleti İstihbaret Dairesi’nin (LfV) Aralık ayında “genişletilmiş güvenlik denetimi“ raporunun sonuçlarının yer aldığı bir belgeye göre Ankara doğumlu Türk kökenli Alman polis Semra Melek’in Türk istihbarat birimleri ile yakınlaşması ele alınıyor.

Semra Melek diye adlandırılan başkomiserin gerçek isminin ANF'in haberine göre D. Y. olduğu ve en son Wiesbaden Polisi Uyum Sorumlusu olarak görev yaptığı aktarıldı.

TÜRK POLİSİNİ ALMANYA'YA DAVET ETTİ

Başkomiser Y., Türk ve Alman güvenlik birimlerinin yürüttüğü ortak çalışmalarda da "köprü rolünü" oynuyordu. En son Aralık 2016'da Mainz ve Wiesbaden kenti emniyet müdürlüklerinin Türk polisleriyle yürüttüğü ortak çalışma Y.’ın öncülüğünde gerçekleşti.

9 Aralık 2016 günü Mainz kentinde onun moderatörlüğünü yaptığı “Güvenlik için birliktelik” adlı çalıştaya Türkiye’den Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı İlyas Özgentürk, Asayiş Şubesi Genel Başkan Yardımcısı Raşit Poyraz, Siirt Toplum Destekli Polis Teşkilat Müdürü Mustafa Durmaz ve Çankaya İlçe Emniyet Müdürü Rüstem Özbek katıldı.

Başkomiser Y., AKP'nin lobi kuruluşu olan UETD'nin etkinliklerinde aranan isimdi. Wiesbaden ve çevresinde UETD ile DİTİB'in etkinliklerine katılan D. Y., Eylül 2012'de görev süresi biten Frankfurt'taki Türk Başkonsolosu İlhan Saygılı'nun Türk esnafına veda ziyaretine de UETD Frankfurt görevlisi Abdül Akpınar ile katıldı.

HESSEN EMNİYET MÜDÜRÜ ONA ARKA ÇIKMAK İSTEDİ

Ankara doğumlu olan ve küçük yaşlarda Almanya'ya gelen D. Y.'ın polislik kariyeri 1994 yılında başladı. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Türkiye'den emniyet birimlerini Almanya'ya davet etmesinin ardından Alman istihbaratı Y. hakkında genişletilmiş güvenlik soruşturması başlattı. Soruşturmanın ardından hazırlanan raporda Y.'ın Almanya'daki MİT ajanlarıyla ilişkisine dikkat çekiliyordu.

"Welt am Sonntag" gazetesi önceki günkü sayısında, söz konusu raporun Alman İçişleri Bakanlığı'na gönderilmesinin ardından Hessen Eyaleti Emniyet Müdürü Sabine Thurau ve Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Örgütü Başkanı Robert Schäfer'in devreye girdiğini devreye girdiğini yazmıştı. Her iki güvenlik şefi Y. hakkında raporda yer alan olumsuz ifadelerin çıkarılmasını istemişlerdi.

Ancak raporu hazırlayan birimler Türk kökenli polisin peşini bırakmadı ve yeni bir rapor hazırladı. Sonuç olarak da muhbir polis görevinden uzaklaştırıldı. Gazeteye konuşan ve ismini açıklamayan bir kaynak ise "Polisin kadın olması ona pozitif bir hava kattığı ve gerçek rolünü gizlemesine neden olduğu açık" diye konuşmuştu.

MİT ALMAN İSTİHBARATINA DA SIZMAK İSTEMİŞTİ

Temmuz ayının başında da Almanya'nın iç istihbaratından sorumlu olan Anayasa Koruma Örgütü'ne MİT'in sızmaya çalıştığı açıklanmıştı. MİT'in Alman istihbaratını sızma planının ise Anayasa Koruma Örgütü için çalışmak isteyenler üzerinden yürütmeye çalıştı. Zira istihbarat kurumu son dönemlerde yeni elemanlar almak istemiş ve yapılan incelemede Türkçe konuşan birçok aday dikkat çekmişti. Bu kişilerin MİT ile bağlantısı olma ihtimali üzerinde duran Alman istihbaratı başvuruları ret etmişti.