Türkiye ile Almanya arasında yaşanan siyasi kriz Alman Bild gazetesine de konu oldu. Bild'de bugün Sigmar Gabriel'in "Sevgili Türk hemşerilerim" başlıklı mesajı yayınlandı.

Almanya Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel (SPD), Almanya'nın en çok satan ve en etkili Gazetesi BİLD'de hem Almanca hem Tükçe yayınlan bir mesajla Alman Hükümetinin Türk siyaseti karşısındaki politikaları değişeceğini açıkça ifade ederek,  "Şunu bilmenizi istiyoruz ki, bunların hiç biri Türkiye’deki in­sanlara ve Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli insanlara karşı alınan önlemler değildir." dedi. 

Bild Gazetesi'nde 22 Temmuz Cumartasi günü Türkçe yayınlanan ve "Sevgili Türk hemşerilerim"  diye başlayan Gabriel'in mesajı şu şekilde:

"Federal Hükümetin tümü adına da size bu şekilde hitap etmek istiyorum. Türkiye ile olan ilişkilerimizde şu anda yaşanan büyük zorlukları özellikle siz de hissetmektesiniz. Sizin vatanınız Almanya’dır, fakat birçoğunuz için aynı zamanda da Türkiye’dir.

Bu nedenle size şunu söylemek istiyorum: Almanlarla Türkler arasındaki dostluk büyük bir hazinedir. Biz Türkiye ile iyi ilişkilerimizin olması için her zaman çaba sarf ettik, çünkü Almanya ile Türkiye arasında iyi ilişkilerin sizin açınızdan da önemli olduğunu biliyoruz.

'SUÇSUZ ALMAN VATANDAŞLARI TUTUKLANIYOR'

Fakat şu anda Türkiye’de suçsuz Alman vatandaşları tutuklanmaktadır. Alman Hükümeti olarak tepki vermeden seyirci kalmamız mümkün değildir. Vatandaşlarımızı korumak zorundayız.

Bu nedenle Alman Hükümetinin Türk siyaseti karşısındaki politikaları değişecektir. İşbirliğimizi ve özellikle Türkiye’ye yapılan ekonomik yardımları yeniden gözden geçireceğiz ve Avrupa’da da net bir tutum için girişimlerde bulunacağız.

Şunu bilmenizi istiyoruz ki, bunların hiç biri Türkiye’deki in­sanlara ve Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli insanlara karşı alınan önlemler değildir.

Zira Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi ilişkiler ne kadar zor olursa olsun, bizim için şu çok açıktır: Sizler, Almanya’daki Türkiye kökenli insanlar, Alman pasaportuna sahip olsanız da, olmasanız da, bizim bir parçamızsınız.

En içten selamlarımla"

Öte yandan Gabriel iki günden beri tweet hesabında türkçe mesajlar yayınlamaya başladı.

Süheyla Kaplan / Almanya