Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün saat 16:00'da bir araya gelecek.

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ise bugünkü köşesinde, Bahçeli'nin, AKP'nin içinde MHP'ye karşı olan isimlerin olduğunu belirttiğini ve Bahçeli'nin bu isimleri istemediğini ifade etti. Fırat, "MHP’nin bu süreçte en önemli şartı ise daha önce Bahçeli tarafından isimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 'MHP ile işbirliğini istemedikleri' gerekçesi ile verilen bazı AK Partili kurmayların aday ve aktör olarak bu süreçte olmamaları" diye belirtti.

Hande Fırat yazısında isim vermezken, Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek de aynı konuya temas ettiği bugünkü yazısında, dikkat çeken isimlerden bahsetti.

Geçen ay, Danıştay'ın Andımız kararı sonrası Bahçeli ile AKP'li Bekir Bozdağ arasında yaşanan tartışmaya değinen Zeyrek, "Yeni süreçte Numan Kurtulmuş ve Bekir Bozdağ devre dışı tutulacakmış" diye ifade etti.

Zeyrek, "AK Parti, mevcut belediyelerini kaybetmemek için her oyun hesabını yapıyor" derken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerel seçimlerde yaşanacak olası bir riski ortadan kaldırmak için düğmeye bastığını belirtti.

Böylece Bahçeli'nin isteği gerçekleşirken, yeniden başlayacak ittifak görüşmelerinde, AKP'de Bekir Bozdağ ve Numan Kurtulmuş gibi isimler artık yer almayacak.

Hande Fırat'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"MHP zaten Ankara’da Mehmet Özhaseki, İstanbul’da Binali Yıldırım isimlerine sıcak bakıyor.

MHP’nin bu süreçte en önemli şartı ise daha önce Bahçeli tarafından isimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “MHP ile işbirliğini istemedikleri” gerekçesi ile verilen bazı AK Partili kurmayların aday ve aktör olarak bu süreçte olmamaları."

Deniz Zeyrek'in yazısı şu şekilde:

"Yerel seçim gündemi baş döndürüyor.

AK Parti, mevcut belediyelerini kaybetmemek için her oyun hesabını yapıyor.

Pazartesi bu köşede MHP ile AK Parti arasında 'yerel seçim ittifakı' görüşmelerinin bu hafta yeniden başlayabileceğini yazmıştım.

Öyle de oldu. İki parti hem heyetler, hem liderler seviyesinde görüşme kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli, bugün bir araya gelecek. Peşinden de AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile MHP'deki muadili Sadir Durmaz'ın görüşmeleri başlayacak.

Görüşme talebinin Erdoğan'dan geldiğini dün Bahçeli'den öğrendik.

Zaten, ittifak görüşmelerinin yeniden başlayacağı haberini MHP'lilerden değil AK Parti'lilerden öğrenmiştik.

29 GÜN DAYANABİLDİLER

Sadece bir ay önce yaşandığı için unutmak mümkün değil: Hem Sayın Bahçeli, hem MHP yöneticileri, ittifak görüşmeleri ve 'Andımız' konusunda Bekir Bozdağ ve Numan Kurtulmuş gibi AK Parti'lilerle çok sert bir polemiğe girdi. 

Erdoğan da Bozdağ'a sahip çıkıp, isim vermeden Bahçeli'yi sert eleştirdi. İş kontrolden çıkmaya başlamıştı ki Bahçeli 23 Ekim'deki TBMM Grup Toplantısı konuşmasında 'bitmiştir' diyerek kapıyı ittifaka kapattı.

Peki ne oldu da AK Parti 23 Ekim'de kapanan kapı 21 Kasım'da (bugün) yeniden açılsın diye bu kadar ısrarcı oldu?

TBMM'de dün AK Parti'nin ve MHP'nin kulislerinde başka konu konuşulmuyordu.

Aradan geçen 29 günde MHP İstanbul, Ankara ve İzmir'de iddialı adaylar arayışına girmiş, Ankara'da Melih Gökçek, İstanbul'da Bedrettin Dalan ve Mehmet Bülent Karataş isimlerini dillendirmişti. Yapılan anketlere göre muhalefet ittifak yapar ve MHP tek başına güçlü adaylar çıkarırsa AK Parti'nin İstanbul ve Ankara'yı kaybetme riski ortaya çıkıyordu.

KURTULMUŞ VE BOZDAĞ DEVRE DIŞI MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu riski ortadan kaldırmak için düğmeye bastı. Özhaseki'ye MHP'yle yeniden temasa geçme talimatı verdi. Kendisi de Bahçeli'yi davet etti. Bugün gerçekleşecek görüşmeden sonra Özhaseki ile MHP'li Sadir Durmaz'ın görüşmeleri başlayacak.

Bahçeli istemediği için mi? Bir daha yol kazası yaşanmasın diye mi? Çözemedim ama yeni süreçte Numan Kurtulmuş ve Bekir Bozdağ devre dışı tutulacakmış.

MERSİN VE ADANA MHP'YE BIRAKILABİLİR

AK Parti tarafı, MHP'den İstanbul, Ankara ve İzmir'de aday göstermeme kararını yeniden hayata geçirmesini isteyecek.

Etimesgut'ta bir açılışta yaptığı konuşmada Mersin, Adana, Manisa başta olmak üzere mevcut belediyeleri kaybetmek istemediğini ortaya koyan Bahçeli, bu kez görüşmeye ittifak satrancından zaferle çıkmış, oylarını artırmış bir şekilde daha güçlü girecek ve bu üç ilde aday gösterilmemesini isteyecek.

Daha önce 'biz o şehirlerde nasıl aday göstermeyiz' diyen AK Parti'liler bu kez İstanbul ve Ankara için Mersin ve Adana'dan vazgeçilebileceğini konuşmaya başladı. Buna karşılık, İzmir için Manisa'dan vazgeçilmesi beklenmiyor."