Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk haline ilişkin başvuruyu bugün karara bağladı. AİHM aldığı kararda Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğine hükmetti...

AİHM, tutukluluğunun “özgürlük ve güvenlik hakkı”, “makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı” ile “serbest seçim hakkı”nın ihlal edildiğini söyleyerek Selahattin Demirtaş’ın salıverilmesini talep etti.

Mahkeme'nin kararında, yargılama öncesi uzun tutukluluk süresinin Türkiye'deki yargı sistemiyle bağdaşmadığı belirtildi.

TÜRKİYE TAZMİNAT ÖDEYECEK

AİHM, tutukluluğun devam etmesini haklı kılan yeni gerekçeler ve kanıtlar ileri sürülmedikçe tutukluluğun mümkün olan en kısa tarihte sonlanmasını talep etti.

Karara göre Türkiye 10 bin euro manevi tazminat ile 15 bin euro yargılama gideri ödeyecek...

ERDOĞAN'DAN İLK YORUM

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği "Serbest bırakılsın" kararıyla ilgili olarak da "Bizi bağlamaz, karşılık vereceğiz" dedi.

DEMİRTAŞ KARARINDA DİKKAT ÇEKEN AYRINTI

Deutsche Welle'nin haberine göre, AİHM’in Demirtaş ile ilgili kararında, 15 Temmuz sonrası ilk kez Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 18. Maddesi’ne atıfta bulunuldu. Buna göre AİHM Türkiye’nin Demirtaş’ı tutuklama gerekçelerinin "hukuki" değil "siyasi" olduğuna hükmetti. AİHM’deki Türk Yargıç Işıl Karakaş ise 18. Madde ihlali ile ilgili olarak karşı oy kullandı.

AİHS’in 18. Maddesi'nde AİHM’e taraf olan ülkelerin olağanüstü hal dönemlerindeki hak kısıtlamalarına ilişkin hükümler bulunuyor. Söz konusu maddede, "Anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar, öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz" ifadesi yer alıyor.

Işıl Karakaş, Star gazetesinin eski yazarı ve akademisyen Eser Karakaş’ın eşi. Eser Karakaş 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, 2016 yılının Ekim ayı sonunda üniversiteden ihraç edilmişti. Bu ihraca tepki gösteren Eser Karakaş, “Ben Ekim başında üniversiteden istifa ettim, Rektörlük kabul etti. Ekim sonundaki kararnamede ismim vardı, bu nasıl iş anlamadım” demişti.

DEMİRTAŞ'TAN AÇIKLAMA

AİHM kararı ile ilgili Selahattin Demirtaş avukatları aracılığıyla açıklama yaptı. Demirtaş'ın avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamayı HDP milletvekili Ahmet Şık sosyal medya hesabından paylaştı.

Demirtaş'ın yaptığı açıklama şöyle:

HDP'DEN AÇIKLAMA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AİHM'in Selahattin Demirtaş kararı ile ilgili olarak, "Bu önemli bir karar ve AİHM’in Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması kararı bizler tarafından memnuniyet ve coşkuyla karşılandı" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu. Pervin Buldan, AİHM'nin Selahattin Demirtaş kararını değerlendirdi. Bu karardan mutlu olduklarını kaydeden Buldan, şöyle konuştu:

"Biraz önce aldığımız bir karar var. AİHM, sevgili Selahattin Demirtaş’ın kararını lehte sonuçlanmak üzere açıkladı. Bu karardan dolayı duyduğumuz memnuniyeti ve sevinci tüm sizler aracılığı ile kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Bu önemli bir karar ve AİHM’in Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması kararı bizler tarafından memnuniyet ve coşkuyla karşılandı. Burada hukukun üstünlüğünün gereği olarak bu kararın yerel mahkemede bir an önce karara bağlanması gerektiğini ve başta sevgili Selahattin Demirtaş olmak üzere tüm tutuklu arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılması gerekiyor. Şu andan itibaren Demirtaş’ın ve arkadaşlarımızın tutuklu bulunması hem yasal hem anayasal hem de uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade ediyor ve sevgili Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade ediyoruz."

"DERHAL SERBEST BIRAKILMASI GEREKİR"

İnsan Hakları Hukukçusu Kerem Altıparmak da Twitter hesabından konuyla ilgili olarak dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Altıparmak, "AİHM Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı. Şu andan itibaren tutuklu olması hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Derhal serbest bırakılması gerekir" dedi.

"SON KARARI VERECEK OLAN..."

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Gül, AİHM'in kararı ile ilgili olarak, "O kararı görmek lazım ama son kararı verecek olan Türk yargısıdır" diye belirtti.