Haber Merkezi

Ahmet Kaya Paris'te Pere Lachaise mezarlığında ölümünün 14. yılında mezarı başında yapılan törenle anıldı.


Paris'teki Kürt Enstitüsü'nün organize ettiği törene enstitü Başkanı Nezan Kendal, Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, Ahmet Kaya Kültür Merkezi Başkanı Mehmet Ülker ve çok sayıda seveni katıldı. Sürgün sanatçı Ahmet Kaya'nın mezarına eşi Gülten Kaya kucak dolusu çiçek koyduktan sonra bir konuşma yaptı. Gülten Kaya özetle şunları ifade etti:



MEZARI BAŞINDA GÜLTEN KAYA KONUŞTU

"14. yılı bitiriyoruz. 14 yıldır Ahmet sizlere emanet burada. Kişisel olarak çok zor. Burada olması gelip gidiyor olmamız, pek fazla bir şeyin değişmemesi. Ahmet'in uğruna sürgünde olmayı göze aldığı bunların hiç birinde ciddi dişe dokunur somut gelişmelerin olmaması üzücü. Ama 14 yılda çok az yol alınabildi. Sizler de buradan izliyorsunuzdur Türkiye'yi". Kobani'deki yaşananlara da değinen Gülten Kaya,

" Kürt halkının kaybedecek bir şeyleri kalmadı. Bunları söylerken Ahmet'in bunları hissettiğini düşünerek sanki ona havadisler getirmişim gibi düşünerek söylüyorum. Burada politik konuşma yapmak gibi bir kaygım yok ama Kürt halkının trajedisi maalesef ki Ahmet Kaya şahsında hala orta yerde duruyor. Onun şahsında da orta yerde duruyor. Paylaşma ihtiyacından da açıkçası bunları konuşuyorum. Haklılığımız umarım kısa zamanda anlaşılacaktır. Umarız bize biçilen o makûs talih biz yine kendi ellerimizle kendi haklılığımız üzerinden değiştiririz." dedi.



1957 Malatya doğumlu Ahmet Kaya, müzikal çalışmalarına 1980 yılında başladı. Yusuf Hayaloğlu, Nevzat Çelik ve Ahmet Erhan'ın tutsaklık koşulları içinde yazdıkları şiirlerinden bestelediği birçok türküsü, yurtiçi ve yurtdışında geniş yankı buldu.1985 yılında “Ağlama Bebeğim”i çıkaran Kaya’nın albümü çok geçmeden toplatıldı. İkinci albümü “Acılara Tutunmak” oldu. 1986 çıkardığı “Şafak Türküsü” albümü ile Kaya, geniş kitlelere sesini duyurdu. 30 yıllık sanatsal çalışmalarına onlarca albüm sığdıran Kaya, şarkılarında toplumun sorunlarına yer verdi.

SÜRGÜNE GİDEN YOL



10 Şubat 1999’da Magazin Gazetecileri Derneği’nin ödül töreninde yaptığı kısa konuşmada, “Yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayınlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum, yayınlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını bilmiyorum” dedi.

Sözlerinin ardından lince uğrayan Ahmet Kaya, yurt dışına çıkışından itibaren hakkında sürekli asılsız haberler üretilerek yeniden lince uğradı.