Yetkililer ölenlerin ve yaralananların çoğunun kadınlar ve çocuklar olduğunu söyledi. Yaralılardan gelinin kardeşi Maluk Han, havan mermilerinin düğün için toplanan yüzlerce kişinin ortasına düştüğünü birkaç dakika içinde ortalığın "kan gölüne döndüğünü" anlattı.

'Dokuz çocuğum kayıp'

Damat tarafından bir kişi de Amerikan Associated Press ajansına haber ajansına, top ateşinin tam gelin alayını karşılamak üzere evin önünde toplandıkları sırada kalabalığa isabet ettiğini, çocuklarından dokuzunu hala bulamadığını söyledi.

Yaralılar eyaletin yönetim merkezi Leşker Gâh'taki hastaneye kaldırıldı. Ateşin Çarşamba günü Afgan güçleri ile Taliban arasında yaşanan çatışma sırasında ordu mevzilerinden atıldığı anlaşılıyor.

Üç mevziden birden ateş

Helmand Eyaleti Emniyet Müdür Yardımcısı Paşa Gül Bahtiyar, Afgan ordusuna ait füzenin nasıl ve neden düğün alayının üzerine atıldığını araştırdıklarını söyledi. Gül, füzenin Sangin bölgesindeki düğün evinin yakınındaki ordu kontrol mevzilerinden açıldığını, askerlerin ateşi Taliban'la mı çatışırken mi yoksa durup dururken mi açtıklarını anlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Bölgedeki Afgan ordu birliklerinin komutan yardımcısı General Mahmud da aynı yönde konuştu ve Reuters ajansına "Askerlerimizin üç ayrı mevziden havan ateşi açtığını biliyoruz. Ama bunun kasıtlı olup olmadığını bilmiyoruz. Soruşturma devam ediyor. Sorumluları cezalandıracağız" dedi.

Taliban orduyu suçladı

Saldırıdan sonra Taliban da bir açıklama yayımlayarak orduyu suçladı. "Dün gece kukla güvenlik güçleri bir düğün alayının üzerine çok yönden birden havan ateşi açtı. Bu acımasız ve alçakça saldırıyı kınıyoruz" denilen açıklamada, açılan ateşte 62 kişinin öldüğü öne sürüldü.

Afgan güçleri dün resmen ülkede güvenlik alanında büyün sorumluluğu ABD ve NATO güçlerinden devralmış, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ülkenin 13 yıl sonra egemenliğine tam olarak kavuştuğunu söylemişti.

Taliban ise yabancı güçlerin çekilişi sonrası "zafer" ilan etmişti.

Sivil can kaybında 13 yılın rekoru

2014, Afganistan'da 2001 yılından bu yana sivil can kaybı bakımından en kanlı yıl oldu.

Birleşmiş Milletler'in (BM) son raporuna göre Afganistan'da bir yıl içinde çıkan çatışmalarda en az 3 bin 188 sivil yaşamını yitirdi. BM'ye göre ölümlerin yüzde 75'inden Taliban sorumlu. Geçen yıl ölen Afgan güvenlik gücü mensuplarının sayısı ise 4 bin 600.

Bu sayılar Afganistan'da NATO müdahalesinin başlamasından 13 yıl sonra, ABD ve ittifak güçleri bölgeden çekilse de savaşın hala bitmediğini gösteriyor.