Brüksel’de gerçekleşen AB zirvesinde konuşan AB Konsey Başkanı Donald Tusk,  Ankara’daki terör saldırısını kınadıklarını belirterek terör saldırısı yüzünden Başbakan Davutoğlu’nun  zirveye katılamadığını hatırlatıp, Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını, Türkiye’deki sığınmacılar konusuyla ilgili olarak Mart ayı içinde özel bir zirve düzenlemeyi planladıklarını açıkladı.

AB Konsey Başkanı Donald Tusk “Biz Türkiye ile ortak eylem içindeyiz sığınmacılar konusunda başarılı olmak için her türlü dayanışmaya açığız. Türkiye ile sığınmacılar konusunda ciddi kararlar alabilmek için Türkiye ile özel bir zirvede bir araya gelerek birlikte hareket etmek ve sığınmacılara yardımcı olmak için görüşmelerde bulunmamızın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden Mart ayı içinde özel bir zirve düzenlemeyi planlıyoruz” dedi.

AB içinde de bazı sorunları çözmek için çabalar harcandığını belirten AB Konsey Başkanı Donald Tusk “Savaştan her hâlükârda kaçınmak gerekir, kapsamlı bir AB planı alternatif bir yol olabilir. AB Ülkeleri arasında son zamanlarda sınırlarda bazı sorunlar yaşanmakta ve bu sorunlar zamanla aşılacaktır.  Schengen hakkında da bir çok ilerlemeler kaydettik, son olarak İngiltere ile de bu konu hakkında görüşmelerimiz devam ediyor ve bir adım daha ilerledik diyebiliriz” dedi.