ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde düzenlenen operasyonun hedefi olan Ebu Sayyaf'ın IŞİD'in petrol, doğalgaz ve mali operasyonlarından sorumlu olduğunu, ayrıca kilit bir askeri rol üstlendiğini açıkladı.

Bakanlık, operasyonun Ebu Sayyaf'ın yakalanmasını hedeflediğini, ancak çıkan çatışmada öldürüldüğünü duyurdu. ABD Başkanı Barack Obama'nın izniyle düzenlenen operasyonu Irak'ta konuşlu özel kuvvetler görevlilerinin gerçekleştirildiği bildirildi.

Beyaz Saray da, operasyona katılan askerlerden ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu. Beyaz Saray, Ebu Sayyaf'ın eşi Umm Sayyaf'ın IŞİD militanlı olduğundan ve ayrıca operasyonda kurtarılan bir Ezidi kadınların kadının esir tutulmasında işbirliği yaptığından kuşkulanıldığını duyurdu.

Ebu Sayyaf'ın henüz gerçek kimliği bilinmiyor, ancak Tunus vatandaşı olduğu tahmin ediliyor. ABD ordusunun düzenlediği operasyonun Irak hükümetinin bilgisi dahilinde ve rızasıyla gerçekleştiği, ancak Suriyelilerin operasyondan haberdar olmadığı bildirildi.

Deir ez Zor'dan BBC'ye bilgi veren bir kaynak, el Ömer petrol alanı yakınlarındaki semtte şafak vakti düzenlendiğini söylediği operasyonun 30 dakika civarında sürdüğünü aktardı. Kaynak, öldürülen 13 IŞİD savaşçısının cesetleriyle yaralıların daha sonra yakınlardaki Maradin kasabasına getirildiğini söyledi.