Die Welt'e konuşan Avustralyalı siyasetçi, "Hepimizin Türkiye'ye karşı büyük sabır gösterdiğini düşünüyorum. Türkiye'nin buna değer vermediği görünüyor" dedi.

Türkiye'nin söylemlerinin aksine, giderek Avrupa standartlarından uzaklaştığını savunan Johannes Hahn, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra izlenen yolun buna işaret ettiğini belirtti.

İnsan hakları savunucularının tutuklanması, gazeteci, akademisyen, hakim, kamu görevlileri ve muhalif olanlara yönelik "şüpheli suçlamaların" kabul edilemez olduğunu kaydeden Avusturyalı Komiser Hahn, "Öteleme zamanı bitti" diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel insan hakları savunucusu Alman vatandaşı Peter Steudtner'in "teröre destek verme" suçlamasıyla tutuklanması üzerine, Perşembe günü Türkiye'ye yönelik "sabır politikasının" sona erdiğini açıklamış, başta seyahat uyarısı olmak üzere, AB yardımları, Gümrük Birliği'nin genişletilmesi ve Türkiye'ye yatırımlar gibi konularda bir dizi önlem açıklamıştı. Alman vatandaşı gazeteci Deniz Yücel de benzer suçlamalarla Türkiye'de cezaevinde tutuluyor.

Almanya'daki Türkler için ilan

Öte yandan Gabriel de bugün Bild gazetesinde Almanya'da yaşayan Türklere hitaben iki dilli bir ilan yayınladı.

İlanda şu ifadeler yer aldı:

"Sevgili Türk hemşerilerim,

Şu anda Türkiye'de suçsuz Alman vatandaşları tutuklanmaktadır. Alman Hükümeti olarak tepki vermeden seyirci kalmamız mümkün değildir. Vatandaşlarımızı korumak zorundayız.

Bu nedenle Alman Hükümetinin Türk siyaseti karşısındaki politikaları değişecektir. İşbirliğimizi ve özellikle Türkiye'ye yapılan ekonomik yardımları yeniden gözden geçireceğiz ve Avrupa'da da net bir tutum için girişimlerde bulunacağız.

Şunu bilmenizi istiyoruz ki, bunların hiçbiri Türkiye'deki in­sanlara ve Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli insanlara karşı alınan önlemler değildir.

Zira Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi ilişkiler ne kadar zor olursa olsun, bizim için şu çok açıktır: Sizler, Almanya'daki Türkiye kökenli insanlar, Alman pasaportuna sahip olsanız da, olmasanız da, bizim bir parçamızsınız.

En içten selamlarımla"

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise geçen hafta yaptığı açıklamada "Avrupa Ankara'ya elini uzatmaya devam ediyor. Ama Türkiye'nin de Avrupalı olma arzusunu ve temel Avrupa değerlerini benimsediğini göstermesi lazım" demişti.(BBC)