AB SÜRECİ TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'nde düzenlenen kutlama etkinliğinde konuşan AB Bakanı Bozkır, Avrupa Birliği sürecinin Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. Bozkır, Türkiye'nin AB sürecinden mahrum bırakılması durumunda bunun zararının sadece Türkiye'ye değil, bütün Avrupa'ya, bölgeye ve dünyaya olacağını vurguladı. Bölgemizdeki ülkelerin Türkiye'ye örnek bir ülke olarak baktıklarını söyleyen Volkan Bozkır, "Türkiye ne zaman bu süreçte kesintiye uğrasa bölgemizdeki olaylar çok daha sıkıntılı görüntüler vermeye başlamaktadır. Türkiye ne zaman Avrupa Birliği'ne doğru ilerlese, gerek Türkiye gerekse bölgemizdeki insanların umutları artmakta ve geleceğe daha güvenle bakmaktalar" dedi.

DOST OLMAYA MECBURUZ

Türkiye ile Almanya'nın dost olmaya ve geleceğe birlikte bakmaya mecbur iki ülke olduğunu iddia eden AB Bakanı Bozkır, şu ifadelere yer verdi:

"Bu sadece Türkiye'nin Avrupa Birliği serüveni değil, bölgedeki istikrarın, bölgenin geleceğinin, Dünya barışının ve istikrarının da aynı zamanda bir teminatı olacaktır. Burada tabiatıyla Almanya'ya büyük rol düşmektedir. Genel kanaat Almanya'nın Türkiye'nin AB yolunu engellediği şeklindedir. Fakat ben buna inanmıyorum. Çünkü aynı Almanya'nın Türkiye'nin müzakerelere başlamasında itici güç olduğunu, en sıkıntılı anlarda bu noktaya getirdiğini bizzat yaşamış ve bizzat görmüş bir insan olarak söylüyorum. Almanya akıllı bir ülkedir, Almanya güçlü bir ülkedir, Almanya geleceğe güvenle bakmayı bilen bir ülkedir. Biz Almanya'ya güveniyoruz; Almanya'nın Türkiye'nin önünü kesen değil, Türkiye'nin önünden çeken, arkasından iten bir ülke olmasını istiyoruz. Bunu sağlamak için iki taraf da ne eksikliği varsa konuşarak, birbirini ikna ederek, tenkit ederek, tenkitleri dinleyerek birlikte gidermeli. Türkiye'nin de yararına bir şekilde değerlendirmek üzere biz adım attık, hazırız.  Almanya'dan da, Avrupa'dan da aynı cevabı bekliyoruz."

Etkinliğin sonunda TD-IHK Başkanı Rolf Königs, Bakan Volkan Bozkır'a bir hediye takdim etti. Büyükelçilikteki davete çok sayıda davetlinin yanında bazı Türk kökenli Alman politikacılar da katıldı.