Başbakan Davutoğlu’nun Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına 1 Kasım seçimleri öncesi TV kameraları karşısında ve miting alanlarında defalarca söz verdiği, ardından yeni hükümetin Eylem Planı’na giren bin euro'ya dövizli askerlik konusunda yapılan farklı açıklamalar vatandaşta şaşkınlık yarattı.

YENEROĞLU: ÜÇ YIL YABANCI ÜLKEDE ÇALIŞMIŞ OLMAK YETERLİ

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu bugün yaptığı yazılı açıklamada, "TBMM Genel Kurulunda ele alınacak kanun tasarısının yasalaşmasıyla yurt dışındaki yükümlüler üç yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde çalışmış olmak şartıyla 1.000 Avro ödemeleri hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklardır. Yeni düzenlemeyle 39 yaş üzeri ve şu anda cezalı pozisyondaki vatandaşlarımız da 1000 Avro ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklardır." dedi.

HÜKÜMETİN DÖVİZLİ ASKERLİK BEDELİNİ BİN EURO'YA DÜŞÜRECEK AÇIKLAMASI:

-Yurt dışında doğarak ya da kanuni rüşt yaşına kadar ikamet etme amacıyla yabancı bir ülkeye giderek oturma ya da çalışma izni ile yurt dışında yaşıyor olmak veya kanuni rüşt yaşına kadar Türk vatandaşlığının yanında başka bir ülkenin de vatandaşlığını kazanmış olmak.
-Başvuru sırasında bulunulan yaşın en az yarısı kadar süre ile yabancı ülkede ikamet etmiş olmak. (!)
-Kanuni rüşt yaşına kadar alınan eğitimin en az 5 yıllık bölümünü yabancı ülkede tamamlamış olmak.
-Başvuru tarihi itibariyle halen yurt dışında yaşıyor olmak.

“Başvuru sırasında bulunulan yaşın en az yarısı kadar süre ile yabancı ülkede ikamet etmiş olmak” şartı, askerliğini dövizli olarak yapmayı bekleyen gurbetçilerin büyük bölümünü hayal kırıklığına uğratti. Yurt dışına aile birleşimi yada farklı vesileler ile göç edenlerin büyük bölümü bu şart sebebi ile eski düzenlemede olduğu gibi dövizli askerlik için 6 bin euro ödemek zorunda kalacak. Kanun yürülüğe girdiği tarihte 40 yaşında olan ve henüz askerlik hizmetini yapmamış kişinin yurtdışında yaşadığı ülkeye 20 yaşında gelmesi gerektiği düşünülürse, yeni düzenlemenin yurt dışında yaşayanların büyük bölümünü kapsamadığı söylenebilir.

Önce yapılan fazladan ödemeler iade edilmeyecek

Daha önce dövizli askerlik için 10 bin ya da 6 bin euro ödemiş (fazladan yapılmış ödemeler) kişilere aradaki fark iade edilmeyecek. Tasarıda, Askerlik Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranların da bin euro ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacağı vurgulanıyor.

MUSTAFA YENEROĞLU'NUN AÇIKLAMASI İSE ŞU ŞEKİLDE:



‘‘Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız askerlik yükümlülüğünü, sahip oldukları hukuki oturum durumları itibarıyla, Askerlik Kanunu kapsamında belirtilen bedeli ödeyerek yerine getirmektedirler. Bu kapsamda gündemde olan dövizle askerlik bedelinin yüksekliği konusu çözüm bekleyen sorunların başında yer almaktadır. Buna binaen Başbakanımız tarafından bedelin 6000 Avro’dan 1000 Avro’ya düşürülmesi sözü verilmiş ve bu vaat hükûmetimizin son olarak açıkladığı Acil Eylem Planında yer almıştır.

Daha önce de kamuoyuyla paylaştığımız gibi dövizle askerlik meselesi, sadece ‘‘ödenecek tutar’’ bağlamında değerlendirilmemiştir. Yürürlükteki bedelin yüksek olması, yurt dışındaki vatandaşlarımızın, özellikle de yurt dışında doğmuş ve büyümüş gençlerimizin Türkiye ile olan aidiyetlerinin geliştirilmesi çabalarını zorlaştırmıştır. Ayrıca 38 yaşından büyük, cezalı pozisyondaki yükümlü vatandaşlarımızın Türkiye ile olan sosyal bağlarından koparak ülkemizden uzaklaşmalarına neden olmuştur.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tüm bu hususlar dikkate alınarak, bedelin 6000 Avro’dan 1000 Avro’ya düşürülmesini içeren önerge kabul edildi. TBMM Genel Kurulunda ele alınacak kanun tasarısının yasalaşmasıyla yurt dışındaki yükümlüler üç yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde çalışmış olmak şartıyla 1.000 Avro ödemeleri hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklardır. Yeni düzenlemeyle 39 yaş üzeri ve şu anda cezalı pozisyondaki vatandaşlarımız da 1000 Avro ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklardır.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle uzun süredir gündemde olan dövizle askerlik konusuna yurt dışındaki vatandaşlarımızın toplumsal ve ekonomik durumlarına uygun bir şekilde köklü bir çözüm getirilecek, ülkemizle olan bağlarını güçlendirici yönde adım atılmış olacaktır.’’ dedi.

YANIT BEKLİYEN SORU: HANGİ AÇIKLAMAYA İNANILACAK?