26. dönem milletvekillerinin belirleneceği seçimde 54 milyon 49 bin 940 seçmen oy kullanma hakkına sahip.

Doğu'daki bazı iller hariç oy verme işlemi TSİ 8-17 saatleri arasında gerçekleşecek.

Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklamasına göre sandıkların TSİ 16'da kapanacağı iller ise Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.

Seçmenler oy kullanacakları sandığı, kendilerine ulaşan seçmen kağıdı haricinde Yüksek Seçim Kurulu'nun "Nerede oy kullanacağım"? sayfasından kontrol edebilir.

Seçim yasakları başladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) belirlediği yayın yasakları, seçim propaganda döneminin dün akşam saat 18.00'de sona ermesiyle birlikte başladı.

Buna göre bugün TSİ 18'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından, seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Bugün 18-21 saatleri arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında sadece YSK tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Yayınlar bugün 21'den itibaren tamamen serbest olacak. YSK, gerek görürse yayın yasağını daha önce de kaldırabilecek. Oy verme günü saat 6'dan 24'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.

Eğlence yerleri de oy verme işlemi süresince kapalı kalacak. Ayrıca emniyet görevlileri haricinde kimse silah taşıyamayacak.

Yurt dışı oyları Ankara'da sayılacak

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, 8-25 Ekim tarihleri arasında oy kullandı. 54 ülke ve 113 temsilcilikte kurulan 425 sandıkta kullanılan oylar, sayılmak üzere Ankara'ya gönderildi.

YSK verilerine göre yurt dışında kayıtlı 2 milyon 899 bin 69 seçmenden 1 milyon 160 bin 38'i bu sandıklarda oy kullandı. 25 Ekim itibariyle yaklaşık 113 bin seçmen de gümrük kapılarındaki sandıklarda oy kullandı.

Ankara'ya taşınan bu pusulalar, Türkiye'de oy verme işleminin sona ermesiyle sayılmaya başlanacak. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup temsilciliklerde oy kullanamayan seçmenler de bugün gümrük kapılarında oy kullanabilecekler.


Artvin, Iğdır, Elazığ, Trabzon ve Gaziantep'teki gümrük kapılarındaki oy verme işlemi TSİ 16'da, diğer gümrük kapılarındaki sandıkları ise TSİ 17'de sona erecek.

Oy kullanırken dikkat edilecek noktalar

Seçmenlerin oy kullanacakları sandığa gittiklerinde, yanlarında kimlik numarası içeren fotoğraflı bir resmi belge bulundurması gerekiyor.

Oy pusulasının üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü ve sadece bir "evet" ya da "tercih" mühründen başka bir işaret, yazı veya imza bulunmaması gerekiyor. Pusuladaki mührün başka bir yere bulaşmaması için, mührün kuruduğundan emin olduktan sonra pusulanın katlanması gerek.

Pusulanın içine koyulacağı zarfta çift mühür (ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mühürleri) bulunması gerekiyor. Zarfın içine birleşik oy pusulasının dışında başka bir kağıt, ilan, vs koyulmaması gerekiyor.

Oy kullanma kabinine cep telefonu ve fotoğraf makinesi ile girmek ve oy kullanma işlemi sırasında telefon ile görüntü almak yasak. Seçmenler kimlikleri karşılığı aldıkları "evet" ya da "tercih" mührünü, oy pusulasını zarfa attıktan sonra sandık kuruluna geri vererek kimliklerini geri alacak.

Oy ve Ötesi sandık başında olacak


YSK, iki vatandaş tarafından yapılmış olan "Oy ve Ötesi gönüllülerinin sandık alanı ve çevresine alınmaması" başvurusunu ise seçime saatler kala reddetti.
Sandık güvenliği için oluşturulmuş en büyük sivil inisiyatif olan Oy ve Ötesi'nin gönüllüleri, siyasi partilerden aldıkları müşahitlik kartlarıyla sandık başında olacak.

Oy ve Ötesi'nden konu ile ilgili yapılan açıklama şöyle:

"Tarafsız ve tamamen gönüllü bireylerin oluşturduğu Oy ve Ötesi Derneği, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden beri, dördüncü defa, seçim gününün şeffaflığı için, katılımcı demokrasi gereklerine uygun olarak, seçmenlerin süreçlere tarafsız ve uzlaşmacı katılımı amacı ile çalışmalarını sürdürüyor.

Oy ve Ötesi'ne başvuran 66,275 seçmenden 57,143'ü siyasi partilere ve bağımsız milletvekili adaylarına yönlendirildi. (...)

Siyasi partilerin görevlendirme belgesine sahip müşahitlerin hepsi 298 sayılı Seçim Kanunu ve 135 sayılı Genelge'ye göre sandık çevresinde bulunma ve seçim işlemlerinin tamamını gözlemleme hakkına sahiptir. Müşahitlerin bu hakkının engellenmesi seçim kanunun doğrudan ihlali anlamına gelir." (BBC)