İzmir Rum Ortodoks Cemaati, İstanbul Patriği I. Bartholomeos'u İzmir'de coşkuyla ağırlamaya hazırlanıyor..

İSTANBUL VE İSKENDERİYE PATRİKLERİ İZMİR’DE BULUŞUYOR

İstanbul Patriği I. Bartholomeos, 8 Mayıs Salı günü, Selçuk Aziz Yuhanna Bazilikası’nda (St John) yapılacak ayine katılmak üzere İzmir'e geliyor. Patrik Bartholomeos'un İzmir ziyareti münasebetiyle geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu yıl da farklı dini ve kültürel etkinlikler düzenlenecek.

GÖÇMEN KUŞLAR KONSERİ

Patrik Bartholomeos'un katılımıyla her sene Mayıs ayında gerçekleşen ayinlere, Türkiye ve yurtdışından birçok Hıristiyan büyük ilgi gösteriyor. İnanç turizmi açısından da önem arz eden bu ziyaret, İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği tarafından düzenlenecek ‘Göçmen Kuşlar’ konseriyle başlayacak. Grigoris Papaemmanoul yönetiminde ‘İ Domestiki’ ve ‘İstanbul Zoğrafyon Rum Lisesi Korosu’nun birlikte sahne alacağı konsere, yurtdışından gelen misafirlerin yanı sıra İzmirli konuklar da katılacak. 6 Mayıs Pazar günü saat 19.00'da İzmir Sanat'ta verilecek konserde iki yakanın ortak ezgileri seslendirilecek.

AYİNİ İSKENDERİYE PATRİĞİ YÖNETECEK

İsa Peygamber’in 12 Havarisi’nden biri olan İncil Yazarı Aziz Yuhanna, son yıllarını Efes'te geçirmiş ve burada ölmüştü. Havarinin mezarının da bulunduğu Aziz Yuhanna Bazilikası, Hıristiyanlar için önemli bir ziyaret merkezi olmaya günümüzde de devam ediyor. 8 Mayıs Salı günü saat 11.00’de Selçuk Aziz Yuhanna Bazilikası’nda yapılacak ayine, İstanbul Patriği I. Bartholomeos’un davetlisi olarak İskenderiye Patriği Theodoros da katılacak olup, bu sene ayini kendisi yönetecek.

TÜRKİYE İNANÇ TURİZMİ’NDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

İzmir Rum Ortodoks Cemaati ve İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği Başkanı Yorgo Teodoridis, İstanbul Patriği I. Bartholomeos'un İzmir ziyaretinden duydukları heyecanı dile getirirken, halklar arasında var olan en önemli dostluk köprüsünün, kültürel etkinlikler olduğunu düşündüklerini ve konuda çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı. Teodoridis “Türkiye İnanç Turizmi alanında çok önemli bir yere sahip. Bu bağlamda yapılan ayin ve kültürel etkinlikler yurtdışında da çok ses getiriyor. Kültürümüzü ve inançlarımızı özgür bir şekilde yaşarken, ülkemizi en iyi şekilde tanıtmak bizlerin asli görevidir. Anadolu’nun kadim halklarından olan biz Rumlar her anlamda ülkemizin barış ve dostluk elçileriyiz” dedi.

HER ZAMAN BARIŞ, DOSTLUK VE KARDEŞLİK MESAJLARI VERİYOR

Patrik Bartholomeos daha önce yaptığı konuşmalar ve verdiği demeçlerde Türk-Yunan ilişkilerinin gelişimi için gerek patrikhane gerekse şahsi olarak her zaman yapılan çalışmalara büyük destek verdiğini belirtmiş, “İki ülke ilişkilerinin gelişmesi patrikhanemiz için de son derece önemlidir” demişti. Çeşme ziyaretinde ise şu görüşlerini dile getirmişti:

“Biz Rumlar bu topraklarda asırlar boyunca yaşadık. Anadolu’muz medeniyetlerin buluştuğu ve kesiştiği bir yerdir. Bugün Anadolu’daki kültür mirasımızı ziyaret edenler, bu eski medeniyetlere ve günümüzdeki Türk misafirperverliğine hayran kalıyorlar ve kendi memleketlerine her zaman en müspet, en iyi izlenimlerle geri dönüyorlar.”

Patrik Bartholomeos katıldığı her etkinlik ve ayinde de dostluk, barış ve kardeşlik mesajları vermeye devam ediyor.

Fulya OMAÇ / Çeşme