Yaklaşık 50 bin Türkiye kökenli Alevinin yaşadığı Hamburg'da 10 Nisan Pazar günü Alevi Mezarlığı 5 bin metrekarelik bir alanda açılacak.

İlk kez 6 yıl önce gündeme getirilen Alevi Mezarlığı düşüncesinin gerçekleşmesi için, son bir yıldır çaba sarfettiklerini açıklayan Alevi Toplumu Vakfı Başkanı İsmail Ceylan, çabalarının 21 Şubat 2016 tarihinde Bergedorf İlçe Belediyesi'nde atılan imzayla resmileştiğini açıkladı.

Bugüne kadar ya Kiliselerde yada İslam usulüne göre defin işlemleri yapan Cenaze Servisleri salonlarında yapılan cenaze törenleri, bundan sonra AABF'e bağlı Alevi mezarlığında yapılacak.

Alevi Mezarlığı, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ile Hamburg eyalet yönetimi arasında imzalanan "hak eşitliği anlaşması" (2012) kapsamında açılacak. Geçen yıl da bu anlaşma kapsamında Hamburg kentinde ilk kez Alevilik Anabilim Dalı, Hamburg Üniversitesi'nde açılmıştı.

Türkiye'de resmi olarak halâ tanınmayan Alevilik, Hamburg'da 4 yıl önce Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, DİTİB ve İslam Şurası ile Hamburg eyalet yönetimi arasında imzalanan "devlet anlaşması" kapsamında kabul edilmişti. 2012 tarihinde imzalanan "Devlet Anlaşması”yla Müslüman ve Alevi kuruluşlar hukuki olarak diğer dini topluluklarla eşit statüye kavuşmuşlardı.

Deutschlandfunk'a konuşan Hamburg Alevi Toplumu Vakfı Başkanı İsmail Ceylan, cenaze törenlerinin Alevi gelenekleri ve ritüellerine göre yapılacağını ve cenazelerin müzikal bağlama eşliğinde defnedileceğini belirtti. Bugüne kadar birçok alanda olduğu gibi, cenaze defin işlemleri sırasında da zorluklar yaşandığına yer veren Ceylan, "Alevilerin cenaze töreninde kadın ve erkekler yan yan durmakta ve cenaze törenine gelen kadınlar başörtüsü takmamakta" dedi.

Açılış Töreni: August Bebelstr. 205. Saat 14:00 / Hamburg-Bergedorf