Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, grizu, göçük, karbonmonoksit zehirlenmesi gibi iş kazalarının önüne geçmek için maden ocaklarında 6 ayda bir denetim yapıyor. Çalışma ve İş Kurumu Zonguldak İl Müdürü Gönül Demirsu, maden başta olmak üzere inşaat ve metal iş kollarının bulunduğu kentteki işyerlerinde yapılan denetimlerde belirlenen eksikliklerin işverenlere tebliğ edildiğini söyledi. Demirsu, iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında eksiklikleri bulunan işyerlerinin kapatılıp idari para cezalarının uygulandığını kaydetti.

Özellikle maden ocaklarında yapılan denetimlerde gaz izleme merkezi, göçük riski, havalandırma, iş sağlığı ve güvenliği gibi konulara dikkat edildiğini belirten Demirsu, şöyle dedi:

"İş sağlığı ve güvenliği açısından işyerinde tespit edilen eksiklerin işçiler açısından hayati tehlike arz etmesi durumunda maden ocakları, 4857 sayılı İş Yasası'nın 79'uncu maddesi gereği üretime kapatılıyor. İşveren, bu kapatılan ocakların eksiklerini gidermesi durumunda tekrar üretim yapabiliyor. Burada amaç, özellikle maden sektöründeki iş kazalarını minimum düzeye indirmek ve can kaybını önlemek. Bu amaç doğrultusunda denetimlerimizi sürdüreceğiz."



DS(EE/CK)