Yozgat Valisi Yazıcı, ilin aktif bir fay hattı üzerinde olmamasına rağmen il genelinde jeotermal enerji potansiyelinin bulunduğunusöyledi. Valisi Yazıcı, Akdağmadeni, Boğazlıyan, Saraykent, Sarıkaya, Sorgun, Yerköy gibi nüfusun yoğun olduğu ilçelerde sıcak su kaynakları bulunduğunu hatırlatırken şöyle dedi:

"Ancak debisi yüksel olsa bile bu kaynaklar değerlendirilmediği  sürece bir anlam ifade etmiyor. Boğazlıyan ilçemizde 50 litre/saniye debiliye sahip 48-50 derece sıcaklığında sıcak su kendiliğinden yüzeye çıkıyor ve bu kaynağı pompa marifetiyle çıkardığınızda bu miktar saniyede 200 litreye çıkabilecek bir kapasitede. Bir kuyudan saniyede 200 litre su çıkarsa ve buda 48-50 derce sıcaklığındaysa bu büyük bir potansiyeldir. Onlarca termal tesise yetebilecek bir kapasite mevcuttur."

Sorgun ilçesindeki sıcak su kaynaklarının 80 derece sıcaklığına yakın olduğunu belirten Vali Yazıcı, şöyle devam etti:

"Diğer ilçelerimizdeki kaynaklar 48-50 derece civarında ısıya sahip. Termal turizm açısından düşündüğümüzde bu kaynaklar herhangi bir ısıtma veya soğutma gibi bir işlem yapılmaksızın kullanılabilecek tarzda. Boğazlıyan ilçemizde çıkan suyumuzdaki mineral yapısı içerisindeki potasyum, sodyum ve kalsiyum açısından zengin bir yapıya sahiptir. Mineral açısından dünya ortalaması litrede 1300 miligram iken burada 1 litrede 3 bin miligramdır. Bu da  sağlık turizmi açısında çok önemlidir. Bunları bizim doğadan çıktığı şekilde kullanılması da sağlık turizmde termal turizmde en çok aranan husustur. Bu da Yozgat açısından önemli bir imkan anlamına geliyor."

TÜRKİYEDE BULUNAN İKİ ÖRNEKTEN BİRİ YOZGAT’TA

Sarıkaya ilçe merkezinde bulunan Roma hamamının Türkiye’de ki bir benzerininde Hierapolis Antik Kenti’nde olduğunu belirten Vali Yazıcı, Sarıkaya ilçesi'ndeki sıcak su kaynağının Roma döneminde keşfedildiğini ve bir hamam yapıldığını anlatırken, "Tarihi değeri olan bir jeotermel kaynağa sahibiz. İçerisinden sıcak su çıkan Türkiye’deki iki yerden birisinin Sarıkaya olduğu biliniyor. Diğer bir örnekte Denizli’de bulunan Hierapolis Antik Kenti kalıntılarıdır" dedi.


HG(AY/İD)