Gülseli ÖZDEMİR/İSTANBUL,   Chartis Sigorta tarafından düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Şekillenen Yöneticilerin Sorumlulukları" konulu konferans, Ritz-Carlton Hotel'de gerçekleşti.


Chartis Central Bölge Başkanı Michael Whitwell, "Yeni Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz 2012' de yürürlüğe girecek ve özellikle de kurumsal yönetim ve profesyonel yönetim alanında şirketler ve yöneticiler için birçok yeniliği ve değişikliği de beraberinde getirecek. Sorumluluklar daha belirgin bir hale gelecek ve ciddi bir biçimde artacak" dedi.


1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanunu ile önemi artan yönetici sorumluluk sigortasının detaylarının konuşulduğu konferansa, Konferansta Chartis Central Bölge Başkanı Michael Whitwell, Chartis Sigorta Genel Müdürü Süleyman Sağıroğlu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Avukat Sinan Naipoğlu ve Chartis Central Yönetici Sorumluluk branşından sorumlu Bölge Müdürü Pierre Fraigneau katıldı.


"SORUMLULUKLAR DAHA BELİRGİN BİR HALE GELECEK"

Konferansta Chartis Central Bölge Başkanı Michael Whitwell yaptığı konuşmada, "Yeni Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz 2012' de yürürlüğe girecek ve özellikle de kurumsal yönetim ve profesyonel yönetim alanında şirketler ve yöneticiler için birçok yeniliği ve değişikliği de beraberinde getirecek. Sorumluluklar daha belirgin bir hale gelecek ve ciddi bir biçimde artacak. Bir yönetici olmanın getirdiği sorumluluğun ve yöneticilerin görevleri itibariyle maruz kaldığı risklerin bu değişikliklerle birlikte artacak olması sebebiyle kanunda da bahsi geçen yönetici sorumluluk sigortası için taleplerin artacağını öngörüyoruz" dedi.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Avukat Sinan Naipoğlu, Yeni TTK'da Kurumsal Yönetim ve Yönetim Kurulu Üyelerinin Sorumlulukları konulu sunumunda kurumsal yönetim ilkelerine değinerek yönetim kurulu üyeleri ve yönetimle görevli üçüncü kişilerin özen ve bağlılık yükümlülüğünü vurguladı. Yönetim kurulu üyelerinin hukuki yani şahsi sorumluluğuna dair davaların önümüzdeki dönemde artacağını belirtti.


BÜTÜN YÖNETİCİLERİN SORUMLULUKLARI ARTIYOR

Chartis Central Yönetici Sorumluluk branşından sorumlu Bölge Müdürü Pierre Fraigneau ise konuşmasında şunları kaydetti:

"Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda artık sadece büyük ölçekli şirketler değil halka açık olan ve olmayan tüm şirketlerin yönetim kurulu üyeleri ile birlikte yöneticilerinin de sorumluluklarının arttığını görüyoruz. Bu noktada yönetici sorumluluk sigortası yönetim kurulu üyeleri ve yöneticiler için önemli bir güvence sağlamaktadır. Chartis bu konudaki benzersiz deneyimi ve tecrübesi ile en iyi çözümleri sunmaktadır."



NEDEN YÖNETİCİ SORUMLULUK SİGORTASI NEDİR?

Yönetici sorumluluk sigortasının temeli yönetim kurulu üyelerinin ve yöneticilerin özen ve bağlılık yükümlülüğüne dayanmaktadır. Yeni Türk Ticaret Kanunu Madde 369'da bu konu şöyle açıklanmıştır: Yönetim kurulu üyeleri ve yönetimle görevli üçüncü kişiler, görevlerini tedbirli bir yöneticinin özeniyle yerine getirmek ve şirketin menfaatlerini dürüstlük kurallarına uyarak gözetmek yükümlülüğü altındadırlar. Burada sadece yönetim kurulu üyelerinin değil yönetimde görevli üçüncü kişilerinde özen ve bağlılık yükümlüğü olduğu açıkça belirtilmiştir.


 


__________