Limak-Port İskenderun Limanı'nda Ro-Ro seferlerinin başlaması nedeniyle düzenlenen törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin de katıldı.

Törende konuşan Limak Port Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ihracatçıların problemlerinin çözülmesine Ropax seferleriyle destek olduklarını da vurgulayarak, "Üç ayda 5 binden fazla TIR'ı bu seferlerle çeşitli limanlara taşıdık. TIR'lar bu limandan Mısır ve Suudi Arabistan'a geçti ve ihracatçılarımızın en büyük sıkıntılarını halletmiş olduk. Güvenli bir taşıma imkanı sağlamaktan da büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

300 metrelik ek rıhtım, yaklaşık 200 bin metre karelik ilave konteyner sahası oluşturmak için çalışma başlattıklarının altını çizen Özdemir, bugün itibarıyla limanın 500 bin konteyner kapasitesine ulaşıldığını, dış liman yatırımlarıyla birlikte kapasitenin 3 milyon konteynere ulaşıp, hem Türkiye'nin hem de Doğu Akdeniz'in en önemli kanteyner limanlarından birini oluşturacaklarını duyurdu.

'TÜRKİYE TİCARETİN DAĞITIM MERKEZİ'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, Türkiye'nin, doğu ve batı arasındaki yaklaşık 1 milyar dolarlık ticaret hacminin dağıtım merkezi olma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin Avrupa, Balkanlar, Karadeniz, Kafkasya ve Ortadoğu gibi dünya ekonomisinin geleceği açısından ciddi açılımlar vaat eden bölgeler arasındaki mal ve hizmet akışlarının bağlantı merkezinde bulunduğunu kaydeden Bakan Yazıcı, "Hükümet olarak bu potansiyeli keşfedip onun aktif hale getirilmesini sağladık. Kamunun yapması gerekeni kamu yapıyor, özel sektörün yapması gerekende de özel sektörü destekliyor. Engelleri kaldırıyoruz. Türkiye'yi 10 yıldır yönetirken, o günden bugüne getirirken, her alanda bu ülkeye sağladığımız katma değerin altında bu düşüncemiz yatıyor" diye konuştu.

En uzun kara sınırına sahip olunan komşu Suriye ile sınır üzerinde 8 adet kara gümrük kapısı bulunduğunu anımsatan Bakan Yazıcı şunları söyledi:

"Bunlar hukuken açık, ama fiilen durumu biliyorsunuz. Suriye'de bu güvensiz ortam başladığında ilgili bakan arkadaşlarımızla oturup, konuyu değerlendirdik. Gerek Suriye'ye sözünü ettiğim kapılardan doğrudan doğruya Suriye halkına, ya da Suriye üzerinden transit olarak körfez ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ticari aktivitenin alternatifini oluşturmaya çalıştık. O alternatif güzergahlardan bir tanesi de İskenderun Limanı'dır, diğeri de Mersin... İnşallah bu liman vasıtasıyla Türkiye'nin ticareti eski günlerine erişecek ve onu da aşacağız. Bu potansiyel var".

'HATAY İHRACATTA 9'UNCU'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, Hatay'ın ihracatta 2 milyar doların üzerine çıktığını, bu potansiyeliyle Türkiye'de şu anda ihracat sıralamasında 9'uncu il olduğunu vurguladı.

Bakan Ergin şöyle konuştu:

"Demir çelik üretiminde gelmiş olduğumuz nokta ortada. Tarımsal üretimlerde Türkiye içerisinde aldığımız pay ortada. Uluslararası yük taşımacılığında İstanbul'dan sonra ikinci büyük filoya sahip il Hatay'dır. Komşu Suriye'deki olumsuzluklar nedeniyle ihracatı düşen Hatay'da, İskenderun Limanı'ndan gerçekleştirilen Ro-Ro seferleriyle eylül ve ekim aylarında ilk defa 2011 yılı rakamlarını geçti. Kriz öncesi dönemi daha da aşacak bir rakama doğru hızla ilerliyoruz."

Konuşmaların ardından Yazıcı ve Ergin, diğer yetkililerle birlikte Ro-Ro seferlerinin başladığı rıhtımın açılış kurdelesini kesti.



UA(BY/COŞ)