Üçüncü çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, "Yapı Kredi olarak, yılın üçüncü çeyreğinde hem kredi hem mevduat alanında çok başarılı bir performans sergiledik. Bu performansın itici gücü ‘Akıllı Büyüme’ stratejimizle yakaladığımız istikrardır. Büyümemizin lokomotifi, bireysel kredilerde -sektör ortalamasının 9 puan üzerinde- yüzde 20’lik, kredi kartlarındaysa yüzde 26’lık artışlardır. Öte yandan, Türk Lirası kredilerde ise yüzde 14 oranında bir büyüme yakaladık. Böylece ekonomimize 74.2 milyar TL’lik kredi desteği sağlamış olduk. Biz her zaman şunu söylüyoruz: Yapı Kredi, müşteri odaklı bir bankadır. Aktiflerimizin yüzde 58’ini ekonomimizin finansmanı için kullandırmamızın da bunun en güzel kanıtı olduğunu düşünüyorum” dedi.


FONLAMA TABANIMIZI GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDİYORUZ


Özellikle TL cinsi mevduatta yüzde 12’lik bir oranla sektör ortalamasının 5 puan üzerinde bir büyüme elde edildiğinin altını çizen Faik Açıkalın, “Toplam mevduat hacmimiz yılsonuna göre yüzde 5 artışla 69.3 milyar TL’ye ulaştı. Yurtdışı fonlamada ise, Eylül ayında yüzde 100 yenileme oranı ile 1.3 milyar dolar tutarında sendikasyon sağladık. Tüm bu gelişmeler hem ülke ekonomisine, hem de sağlam mali yapımıza ve itibarımıza olan güvenin bir yansımasıdır” şeklinde konuştu.


AZERBAYCAN’I TÜRKİYE’NİN LİDERİ WORLDCARD İLE TANIŞTIRDIK


Yapı Kredi’nin Azerbaycan’da son dönemde yatırımlarını hızlandırdığını belirten Faik Açıkalın, Eylül ayında gerçekleştirdikleri lansmanla Azerbaycan kredi kartları pazarına da iddialı bir giriş yaptıklarını kaydetti. Türkiye’de kredi kartı üye iş yeri hacmi ve tekil müşteri sayısında liderliklerini sürdürdüklerini vurgulayan Açıkalın şu değerlendirmede bulundu: “1998 yılında Azerbaycan’da yüzde 100 Türk sermayeli tek banka olarak kurulan Yapı Kredi Bank Azerbaijan halihazırda 12 şubesiyle hizmet veriyor. Pazarını çok iyi bildiğimiz kardeş ülke Azerbaycan’a WorldCard ile hızlı bir giriş yaptık. Bundan 23 yıl önce Türkiye’nin ilk kredi kartı olarak hizmete sunduğumuz WorldCard, Azerbaycan’da da sektöre liderlik edecek. Yapı Kredi olarak, bu girişimimizle Azerbaycan’da ödeme sistemlerinin geliştirilmesinde de öncü rol üstleniyoruz.”


KREDİ KARTLARI, LEASING VE FAKTORING'DE LİDERLİĞİMİZ SÜRÜYOR


Açıkalın şöyle devam etti:

“Kredi kartı üye iş yeri hacminde yüzde 19,1 ve kredi kartı tekil müşteri sayısında yüzde 13,6 ile liderliğimiz devam ediyor. Finansal kiralama (leasing) alanında yüzde 17,2, faktoringde ise yüzde 14,3 pazar payıyla uzun süredir liderliğimizi koruyoruz. Yatırım fonlarında yüzde 18, hisse senedi işlem hacminde ise yüzde 6,7’lik payla ikinciliğimizi sürdürüyoruz.”


DAHA FAZLA ŞUBE, ALTERNATİF DAĞITIM KANALLARINA DAHA ÇOK YATIRIM…


Yapı Kredi’nin, yılın ilk 9 ayında 15 yeni şube daha açarak toplam şube sayısını 922’ye çıkardığını belirten Açıkalın, “Alternatif dağıtım kanallarımızın bankacılık işlemlerindeki payı geçen yılın aynı dönemine göre 3 puan artarak yüzde 80’e ulaştı. Sürekli yenilenen ve 2 bin 742 adede ulaşan ATM ağımız, ödüllü internet bankacılığımız ve öncü mobil bankacılık uygulamalarımızla müşterilerimizin her türlü bankacılık ihtiyacını istedikleri zaman, istedikleri yerden yapabilmelerini sağlıyoruz” dedi.