Üç haneli enflasyona sahip olan ve para birimi Bolivar’ın değeri hızla eriyen Venezüella’nın lideri, “Petro” adını verecekleri kripto para birimini, petrol, altın, elmas ve gaz rezervleriyle destekleyeceklerini söyledi.

3 Aralık Pazar günü televizyonda halka hitap eden sosyalist devlet başkanı, Maduro, “Petro, parasal egemenliğimizi geliştirecek, finansal işlemleri yapmamızı ve finansal blokajı aşmamızı sağlayacak” dedi. ABD destekli muhalefet temsilcileri ise Maduro’nun Meclis’ten onay alması gerektiğini, ayrıca planın gerçekçi olmadığını söyledi.

Dünyada bir ilk

Maduro’nun açıklaması, Bitcoin başta olmak üzere dijital paraların değerinin dünyada rekorlar kırdığı ve işlem alanının giderek genişlediği bir dönemde geldi. Geçtiğimiz hafta 9 bin dolara kadar düşen bir Bitcoin’in değeri, dün 11 bin 831 dolara kadar yükseldi. Bitcoin’in dünyadaki değeri toplam 192 milyar dolara ulaştı. Maduro’nun çıkışı, şu an hiçbir devlet ya da merkez bankası tarafından desteklenmeyen ya da düzenlenmeyen dijital para dünyası açısından da önemli bir gelişme. İlk kez bir ülke, resmi olarak finansal işlemlerini kripto para ile yapacağını açıklamış oldu.