UPB Konsey Başkanı Coşkun İrfan, yerli otomobil üretimi konusunda açıklamalarda bulundu. Otomobil teknolojisinin her geçen gün geliştiğine dikkat çeken İrfan, kendi kendini sürebilen otomobillerin bile üretilmeye başladığını söyledi. Elektrikle çalışan yeni araçların da artık üretilmeye başladığını ifade eden İrfan, 5- 6 yıl içinde farklı teknolojilerin de ortaya çıkacağını dile getirdi. İrfan, orta ya da alt sınıf araç üretimi konusunda çalışılması durumunda, yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırımın altına girmenin gereksiz olduğunu kaydetti.

PARÇALAR DA PATENTLİ

Otomobil yapımında birçok parçanın patenti bulunduğuna işaret eden İrfan, motorda, araç elektroniğinde, silgeçte bile patent bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Mevcut petrol yakıtları ile çalışan otomotiv sanayine bir marka üretmek için girdiğiniz zaman, burada onbinlerce patent var. Siz bu patentleri aşıp, özgün ürün üretebilecek misiniz? Üretebilecekseniz sorun yok. Mercedes'in tek başına camı silen silgeci bile patentli. Aracınızın üzerine onu getiremeyecekseniz, ucuz olan Çin, Hindistan gibi ülkelerle zaten yarışamazsanız. Bu farkı yaratabilecek altyapıya veya Ar-Ge kadrolarına sahipseniz bu yatırıma girmelisiniz. Burada insan ve bilgi kaynağı, teknolojik Ar-Ge, üniversite ile sanayinin birlikte çalışması önemli. Türkiye'deki yan sanayiciler otomotiv fabrikalarında her türlü yetkinliğe sahipler ama, onların ürettiklerinin dizaynı ve patenti yabancıların. Biz sadece üreticiyiz" diye konuştu.

'TÜRKİYE'DE PATENT SAYISI DÜŞÜK

Türkiye'nin patent sayısının düşük olduğunu da belirten İrfan, "Türk Patent Enstitüsü'nün 2011 yılı sonu istatistiklerine göre 4 bin 134 patent müracaatından 846 tescil alınmış. Buradaki oran yüzde 17 civarında. Yabancıların Türkiye'deki patent sayısı ise daha fazla. Yabancıların 6 bin 207 başvurusundan 5 bin 684'ü tescil almış durumda. Yani yabancılar patent başvurusunun yüzde 90'ını tescilliyor" diye konuştu.

ST(FK/COŞ)