Ramazan Bayramı'nda memleketi Sakarya'nın Akyazı İlçesinde bayramlaşma programlarına katılan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Akyazı Ziraat Odası'nın programında önemli açıklamalarda bulundu. Ramazan ayında gıda spekülatörlerine, fiyat manipülasyonlarına engel olmak için çalışmalar yapıldığını kaydeden TZOBB Genel Başkanı Bayraktar, "Ramazan ayında çok önemli çalışmalar yaptık. Türkiye Ziraat Odaları özellikle piyasaların denetlenmesi, gıda spekülatörlerine, fiyat manipülasyonlarına müsaade etmemek üzere önemli çalışmalar yaptık. Ramazan ayında insanlarımızın gıda güvencesini sağladık. Gerçekten bu Ramazan ayında ciddi manada fiyat artışları gerçekleşmedi. Halkımız her gıda türüne rahat bir şekilde ulaştı. Biz de müdahalelerimizi ve takibimizi yaptık. Ramazan ayının huzurlu bir şekilde geçmesi için çalışmalarımız karşılığı verdi. Bu bağlamda üreten insanlarımıza da teşekkür etmek istiyorum. Hangi sektörde olursa olsun, üreten insanlarımızdan Allah razı olsun. Çünkü onlar üretmezse bizlerin ihtiyaçları karşılanmaz" dedi.

FINDIKTA DESTEKLER DEVAM EDİYOR 

Fındık sezonuna ilişkin müjdeler de veren Bayraktar, fındık desteklerinin devam edeceğini söyledi. Bayraktar, "Fındık üreticilerimizin bazı beklentileri vardı. Mevcut hükümetimiz 3 yıl boyunca fındık üretimini destekledi. Müdahale alımlarını kaldırdı. Buna karşılık alan bazlı destekleme sistemi uygulandı. 3 yıldır uygulanan bu sistem bu sene sona erdi. Önümüzdeki seneden itibaren devam etmesi mümkün görünmüyordu. Ama biz Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, sayın Başbakanımıza bu konuyu arz ettik. Bunun dışında Tarım Bakanlığı'na da konuyu arz ettik. Sanayi ve Oda başkanları da yanımızdaydı. Hazineden sorumlu Başbakan Yardımcısına da konuyu arz ettik. Kendilerini ikna ettik. Başbakan Yardımcısının ikna edilmesi çok önemliydi. Şu anda kararname aşamasına geldi. 150 lira alan bazlı destek sistemi inşallah bu sene de devam edecek. Bunun müjdesini ilk defa burada vermiş oluyorum. Bunun dışında Söğütlü ve Adapazarı'nın bazı bölgelerini de fındık alanlarını destekleme kapsamına sokuyoruz. Bunun da müjdesini ilk defa buradan duyuruyorum" diye konuştu.

KURAKLIK ÇİFTÇİYİ VURDU

Ülkenin birçok yerinde etkili olan kuraklık nedeniyle oluşan zararın ardından borçlarla ilgili de bir çalışma yapıldığını ifade eden Bayraktar, "Bu sene yaşadığımız kuraklık bazı çiftçilerimizi önemli ölçüde etkiledi. Bu çiftçilerimizin borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili bir çalışmamız vardı. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili çalışmamızdan da sonuç aldık. Kararname aşamasına geldi. Bakanlar Kurulu'ndan çıkmak üzere. 51 vilayette kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçları 1 yıl süreyle ertelenecek" dedi.

BUĞDAY VE MISIR PRİMLERİ

Ülke tarımında en önemli kalemlerinden olan buğday ve mısırda prim ödemeleriyle ilgili olarak Bakanlıklarla görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Şemsi Bayraktar konuşmasına şöyle devam etti:

"Bunun dışında buğday ve mısır primleriyle alakalı beklentileriniz olduğunu biliyorum. Bununla da ilgili bir çalışmamız oldu. Tarım Bakanlığı ve Maliye Bakanlığıyla görüştüm. Yaklaşık 7,5 milyar TL civarındaki destekleme bütçesi bitti. Hepsi dağıtıldı. Maliye bakanlığından bu bağlamda ek ödeme talep ettik. Maliye Bakanlığı bunun çalışmasını yapıyor. Bayramdan sonra da görüşmelerimiz devam edecek. Bu ödemeler yapılacak. Bunu da takip etmekteyiz" dedi.

ÇİFTÇİNİN SOSYAL GÜVENLİK SORUNU

Çiftçinin en önemli sorunlarından olan 'Sosyal Güvenlik' ve sigorta primleriyle ilgili de önemi adımlar atıldığı belirten Bayraktar, "Ankara'da Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yönetim kurulu üyesiyim. Kimleri temsi ediyorum? Kendi hesabına çalışan 8 milyon insanı temsil ediyorum. Odalar ve Borsalar Birliği'ni temsil ediyorum. Türkiye Esnaf Konfederasyonu'nu temsil ediyorum. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ni temsil ediyorum. 3 tane büyük kurumun yönetim kurulu üyesiyim. Sizlerden gelen bazı talepler oldu. Toplumsal sorunlar da oldu, ferdi sorunlarda. Oda Başkanlarına ulaştığınız takdirde, biz bu sorunları bürokrasiye takılmadan hızlı bir şekilde halletmeye çalışıyoruz. Bunun dışında Ziraat Odasına kayıtlı çiftçilerimizin yaşadığı bazı problemler var. Bu çiftçilerimiz başka alanlarda, yani sanayi veya hizmet sektöründe çalışmak istediklerinde, "Ziraat Odasından kaydını sildir gel, başka türlü çalıştıramayız" diyorlardı. Bu sorunu da hallettik. Bizim çiftçilerimiz artık nerede istiyorsa orada çalışabilir. Bu çalıştıkları kurum sigorta primlerini öder. O çalıştığı kurumdan çıktıklarında tekrar çiftçiliğe dönebilirler. Ziraat Odasından kaydını sildirmelerine artık gerek yok. Bunu da bir kanunla hallettik." dedi.

KADIN ÇİFTÇİLERE ÖZEL UYGULAMA

Son yıllarda kadın çiftçilere yönelik yapılan eğitim çalışmaları ve kampanyalarla ilgili de konuşan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:

 "Kadın çiftçilerimizi ön plana çıkarma girişimlerimiz var. Kadın çiftçilerimizin geriye dönük borçlarını faizsiz bir şekilde yapılandırıyoruz. Bu şekilde kadın çiftçilerimizi kazanmak istiyoruz. İnşallah bu sektörde kadınların varlığını daha da arttırarak, belki de erkeklerden daha başarılı bir konuma getirmek istiyoruz." dedi.



AO(MB/SS)