Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Almira Otel'de değerlendirme toplantısı düzenledi. Fuarların ekonominin aynası olduğunu belirten Ersözlü, sektördeki gelişmelerin fuarlar aracılığıyla görülebileceğini kaydetti. Bu yıl Bursa'da 25 fuar düzenlediklerini ve bu fuarlara 39 ülkeden 2 bin 190 firmanın katıldığını dile getiren Ersözlü, önceki yıla göre yüzde 10'luk bir artış yaşandığını açıkladı. 2012 yılının kolay geçmediğini ve sıkıntılara rağmen önümüzdeki yıl yüzde 25 büyüme hedeflediklerini açıklayan Ersözlü, "50 ülkeden 2 bin 750 firmayı Bursa'ya getireceğiz. 70 ülkeden 850 bin ziyaretçiyi buluşturacağız. Yurtiçi ve dışından 350 bin kişiyi getirmeyi hedefliyoruz. Ziyaretçilerin kalma sürelerini de uzatmak istiyoruz ancak bunun biraz da şehrin sosyal yapısı ile ilgisi de bulunuyor. Bununla ilgili de çalışmalar yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Komşu ülkelerde ekonomik ve siyasi sıkıntı yaşandığına dikkat çeken İlhan Ersözlü, yeni pazarlara açılma çalışmalarının bulunduğunu hatırlatarak, 12 yeni ülkenin fuarlara katılmasını sağladıklarını söyledi. Yapılan çalışmalarla sanayicilere yeni kapı açtıklarını dile getiren Ersözlü, "2012 yılında yarım milyar dolarlık iş hacmi oluşturduk. Gerçekleştirdiğimiz makine, inşaat, ambalaj, kalıp, mobilyadan kitaba kadar yaşanan satışlarla bu oran yakalandı" dedi.

Gelecek yıl 3 fuar açmayı istediklerini söyleyen Ersözlü, bunların Modeks, Untek ve İcat 2013 olduğunu açıkladı. İki yılda bir yaptıkları otomotiv fuarının bu yıl Bursa'da düzenleneceğini ifade eden Ersözlü, iddialı hazırlandıklarını kaydetti. Bursa ve yakınındaki oto sektörlerinin burada yer alacağını belirten Ersözlü, 5 Kasım 2013'te açılacağını duyurdu. Bugüne kadar Bursa'da çok fuar açtıklarını belirten Ersözlü, "Artık çok fuar değil, uluslararası katılımların yaşandığı fuarları yapmayı planlıyoruz. 3'üncü 5 yıllık planımız bu şekilde olacak. Ses getirecek fuarlar zinciri olacak" diye konuştu.

'TURİZM ACENTESİ GİBİ ÇALIŞIYORUZ'

Ersözlü, fuarcılık alanında turizm elçisi gibi çalıştıklarını dile getirdi. Ersözlü, "Organizasyonlarımızda 250 bin kişiyi şehir dışından getirdik. Turizm acentesi gibi çalışıyoruz. Gönüllü turizm elçisi gibiyiz. Gelenler ortalama 1.5 gün kalıyor. Her gelen 700- 800 lira bıraktığını düşünürseniz, şehre katkısını göreceksiniz. Bugüne kadar 6 milyon ziyaretçi Bursa'ya getirdik. Bursa nüfusunun 3 katı ziyaretçi sayısını ağırlamışız" dedi.

'EN FAZLA TARIM HAYVANCILIK FUARI YAPILIYOR'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne 2013 yılı için 452 fuar başvurusunun yapıldığını söyleyen Ersözlü, 221'inin İstanbul'da 231'inin ise Anadolu'da yapılacağını açıkladı. Türkiye'de en fazla yapılan fuarların 48 ile tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Ersözlü, bunu 39 ile eğitim, 32 ile inşaat sektörlerinin takip ettiğini dile getirdi. Makine sektörünün çok alt sıralarda yer aldığını ifade eden Ersözlü, "Gelişmiş ülkelerde yapılan fuar oranları ise bunların tam tersi. Üretimi tetikleyen ambalaj, metal işleme fuarları ise daha düşük oranda. Bu oranlar da tüketim toplumu olmasından kaynaklanıyor" diye konuştu.