İstanbul 5. İş Mahkemesince 08.07.2013 günü yapılan duruşmada;


Greve katılan işçilerin yerine başka işçi çalıştırıldığını belgeleyen bilirkişi raporu sonucunu değerlendirerek greve katılan işçiler yerine başka işçi çalıştırılamayacağından başka işçi çalıştırılmasının İHTİYATİ TEDBİR YOLUYLA DURDURULMASINA ve sataşmanın bu şekilde önlenmesine karar vermiştir.

 


THY Yönetimi Kamu Aydınlatma Platformuna ve SPK’ ya yaptığı özel durum açıklamalarında kamuoyunu ve hissedarları yanıltmış, greve katılan olmadığını beyan etmiş ve uçuş operasyonunun eksiksiz yürütüldüğünü açıklamıştı.

Görülüyor ki tüm bu açıklamaların MAHKEME KARARI ile doğru bilgi olmadığı ortaya çıkmıştır. Halka açık bir ve %48’2 kamunun olan şirketin Yönetim Kurulunun bu denli yasadışı işlemleri, hem de uçuş emniyetinin asıl olduğu havacılık işlerinde nasıl cesaretle yapabildiğinin yorumunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz

Bu yasadışı grev kırıcı işlemler olmasa bugün aylık 13 binlere varan tehirler, uçuşların iptaline dönüşecek ve ilgili işveren işçilerin taleplerini tartışmak ve karşılamak zorunda kalacaktı.

 

Sendikamız grev sonrası, işverenin açık grev kırıcılığına yönelik hem 6356 sayılı yasadaki görevli makama denetim, hem de mahkemeye delil tespiti yapılması başvurusunda bulunmuştur. Mahkemece yapılan delil tespiti işlemleri ile oluşan Bilirkişi Raporu eklerindeki delillerden de anlaşılacağı üzere işverence



Grevdeki işçiler yerine yeni işçi alınmak suretiyle yasa dışı işlemler yapıldığı

Greve katılmayacak ancak yasa gereği üretim ve satışta bulunamayacak grev kapsamı dışındaki işçilerin, grevdeki işçiler yerine üretime ve satışa yönelik olarak çalıştırıldığı

Grevdeki işçilerin işlerinin bir başka havayolu firması (Sun Express Jet Airways) işçileri ile yaptırıldığı bu suretle yasadışı işlemler yapıldığı kesinleşmiştir.



Sendikamız bu DELİL TESPİTLERİNE dayanarak hızla dava açmış ve yasadışı grev kırıcılığının durdurulmasını talep etmiştir.

 

Diğer yandan daha grev başladığı gün GÖREVLİ MAKAM olan İstanbul İş Kurumu ve Çalışma Müdürlüğü’ne yaptığımız denetleme çağrılarımız ne yazık ki, HENÜZ YERİNE GETİRİLMEMİŞ ve ısrarla sürüncemede bırakılmıştır.

T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı GÖREVLİ MAKAMIN denetleme görevini yerine getirmemesi üzerine sendikamız bu makam ile ilgili 26.06.2013 tarihinde ilgili Cumhuriyet Savcılığına SUÇ DUYURUSUNDA bulunmuştur.

6356 sayılı yasada grev esnasında uyuşmazlığın çözümü ile görevlendirilen sayın T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına bağlı “GÖREVLİ MAKAMIN” 55 gündür sendikamızın THY A.O’da grev kırıcılığının önlenmesine yönelik taleplerini görmezden gelmesi ülkemiz açısından ILO sözleşmelerinin açık ihlalidir. Bu konudaki uluslararası başvurularımız ITF ile birlikte giderek yoğunlaştırılmaktadır. Avrupa Parlamentosu Türkiye Komisyonu üyesi sayın Juergen Klute bu konularla ilgili kapsamlı rapor ve soru önergesi hazırlamaktadır.

 


İstanbul 5. İş Mahkemesi talebimiz doğrultusunda, THY A.O’nun avukatının huzurunda 08.07.2013 tarihinde, tespit,sataşmanın önlenmesi ve bu konuda ihtiyati tedbir kararı vermiştir.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun İhtiyati Tedbiri tamamlayan işlemler başlıklı 397. Maddesinin 2. Bendindeki “İhtiyati Tedbir Kararının etkisi aksi belirtilmediği takdirde , nihai kararın kesinleşmesine kadar devam eder” hükmü ve yasanın diğer hükümleri uyarınca, ihtiyati tedbir kararı verildiği günden itibaren, esas ile ilgili karar kesinleşinceye kadar devam eder.

Bu sebeple İstanbul 5. İş Mahkemesinin verdiği karar temyiz edilse dahi kararın temyiz edilmiş olması ihtiyatı tedbir kararının geçerliliğini etkilemez. Bu husus kesindir.

 


Bu sebeple, THY A.O işvereni, bu noktada hukuka uygun davranmak suretiyle verilen ihtiyati  tedbir kararı doğrultusunda hukuka uygun işlem yapmak zorundadır.

Bu çerçevede;

1-6356 Sayılı yasanın 65. Maddesine göre grev ve lokavt dışı tespit edilen işçilerin üretime ve satışa yönelik işlerde çalıştırılmasının derhal durdurulması

2-Grevin başladığı 15.05.2013 tarihinden sonra işe alınanların çalıştırılmasının derhal durdurulmasını

3-Greve katılmayıp çalışmasına devam eden işçilerin sadece eski işlerinde görevlendirilip greve katılanların görevlerinde çalıştırılmasının derhal durdurulması

4-Grevdeki işçilerin işlerinin bir başka havayolu firması (Sun Express Jet Airways) işçileri ile yaptırılmasına son verilmesi gerekmektedir.

 


Ayrıca bu konuda THY A.O Yönetimini, sendikal hakları tanıyarak, müzakerelerle toplu iş sözleşmesini imzalayarak, grevin çalışanlar-şirket ve ülke menfaatleri çerçevesinde iş barışı huzuru sağlanarak sonuçlandırılması için bir kez daha masaya davet ediyoruz.

 

Ancak THY A.O yönetiminin, açık mahkeme kararına ve HMUK ilgili hükmüne aykırı hareket ederek yukarıdaki hukuksuzlukları ortadan derhal kaldırmaması halinde, T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SHGM başta olmak üzere, devletin ilgili tüm kurum ve kuruluşları, hukuk çerçevesinde gerekli önlemleri alarak Mahkeme Kararını uygulatmalıdır.

 

Aksi takdirde bu yasa dışı işlemler ile ilgili THY A.O kadar, Mahkeme Kararının zamanında uygulanmasını sağlamayan tüm mercilerde hukuken oluşacak telafisi mümkün olmayan zararlardan sorumlu olacaktır. Saygılarımızla.

 


Hava-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu