16 modelde yılda bin otobüs ve 2 bin midibüs üretip, Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarındaki 46 ülkeye ihraç eden TEMSA Global Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin CEO'su Tamer Ünlü, ar-ge çalışmalarında alkollü sürücülerden kaynaklanan kazaları ön plana alıp, alkolmetreli otobüs ürettiklerini söyledi. Tamer Ünlü, "Bu otobüsü çalıştırmak isteyen şoför, önce alkolmetreye üflemek zorunda. Sürücü limitlerin üzerinde alkollü çıkarsa araç çalışmıyor" dedi.

Tamer Ünlü, Fransa'da öğrenci taşıyan otobüslerde alkolmetrenin zorunluluk olduğunu vurgulayıp, bu ülkeye ilk etapta 422 alkolmetreli otobüs ihraç ettiklerini, diğer Avrupa ülkelerinden de yoğun talep olduğunu bildirdi.

TEMSA Global Ar-Ge ve Satınalma Direktörü Sedat Kuş ise yeni üretilen Safari RD, Safari HD, Tourmalin ve MD 9 model otobüslerde direksiyon başına geçen sürücü alkolmetreyi üflemeden motorunun çalışmadığını ifade edip, şu bilgileri verdi:

"Eğer alkolmetreyi üfleyen sürücü, yasal limitlerin üzerinde alkollü çıkarsa, sistem aracın çalışmasına izin vermiyor. Fransa'ya gönderdiğimiz otobüslerde güvenlik kamerası yer almadı. Ancak suistimalleri önlemek için şoför mahallini görüp, sürekli kayıt yapabilen güvenlik kamerası da yerleştirebiliriz. Böylece alkolsüz bir kişiye cihazı üfletip, alkollü halde otobüs kullanan sürücülerin de tespiti mümkün olabilir. Fransa'dan aldığımız siparişte maliyet artacağı için güvenlik kamerası yer almadı" diye konuştu.