Saydan yaptığı yazılı açıklamada, ülkemizde ilaçların, üretiminden veya ithalinden vatandaşların eline ulaşıncaya kadar takip edildiğini belirtirken, "Her bir ilacın, vatandaşlarımızın sahip olduğu TC kimlik numarası gibi ayrı bir kimlik numarası bulunmaktadır ve her bir kutu ilaç ayrı ayrı takip ve kontrol edilmektedir. Basında yer alan ilaçlara gelecek olursak; bunlar içlerinde ilacın etken maddesi olmayan, ucuz katkı maddeleridir. Bu sahte ürünler internet üzerinden ve eczane dışında satılmak üzere ortamı müsait, talebi olan ülkelerde sahtekarlıkla kolay para kazanmaya çalışan kişilerce üretilmektedir. Böyle sahtekarlar talep ortamı olan ülkeleri seçerler. Ama bizim vatandaşlarımız, ilaçlarını ister kimyasal, ister bitkisel olsun sadece eczanelerimizden alacak olurlarsa, sahte ilaçlarla asla karşılaşmazlar" dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan İlaç Takip Sistemi sayesinde eczaneler dışına (bakkal, market ve benzinlik vs.) ilaç verilemediğini belirten Nurten Saydan, "Eczane dışındaki yerler sahte ilaç üreten sahtekarlara ortam yaratmaktadırlar. İlaçları vatandaşlarımızın bakkaldan, benzinlikten veya internetten almasını eczacılar olarak anlamakta zorlanıyoruz" dedi.

ECZACIYA DANIŞMADAN İLAÇ KULLANMAYIN

TEİS olarak vatandaşları uyardıklarını da ifade eden Saydan, açıklamasının devamında, "Eczane dışındaki yerlerden asla ilaç almayın. Biz eczacılar 7 gün 24 saat sizlere hizmet veriyoruz ve sizlere çok yakınız. Bizlere danışmadan asla ilaç kullanmayınız. İnternette yapılan süslü reklamlara asla inanmayınız. Sizi sağlığınız üzerinden kandırmak, zayıf ve hassas olduğunuz konularda sömürmek istiyorlar. İlaç sadece eczanelerden ve eczacı danışmanlığı ile alınması gereken bir üründür. İlaçları en iyi eczacılar bilmektedir. Eczanelerimize gelerek, en ufak bir şüpheye düşmeden ilaçlarınızı alıp, bizlerin söylediği şekilde kullanarak tedavi olabilirsiniz. Lütfen ilaç gibi bir konuda sizi kandırmaya çalışanlara itibar etmeyin" dedi.