Hayati önemi haiz bir ilaç için 'Tasarruf' adı altında bir süreç yaşandığını belirten TEİS Genel Başkanı Saydan, "Sağlık harcamalarında tasarrufun, sadece ilaç fiyatlarını düşürmek olarak algılanması sonucu lösemili hastalar aylarca ciddi anlamda mağdur oldu. İlaç fiyatlarına yapılan bu müdahaleler devam ettiği sürece başka ilaçlarda da benzer sorunlar yaşamamız kaçınılmazdır" dedi.

"ECZANELERDE BULUNMAYAN UCUZ İLACIN KİMSEYE FAYDASI OLMAZ"

İlacın ucuz, ancak önce ulaşılabilir olması gerektiğin ibelirten Nurten Saydan, "Eczanelerde bulunmayan, hastanın ulaşamadığı ucuz ilacın kimseye faydası olamaz" dedi. Saydan, şöyle devam etti:

"Söz konusu lösemi ilacının fiyatının 9 liraya düşürülmesiyle bunu yaşayarak gördük. Aynı ilaç, ülkemize ithal edilmediği dönemde hastaların mutlak ihtiyacı olduğu için karaborsada 400-500 liralara kadar çıktığını da basından takip ettik. Ülkemizdeki en büyük ilaç alıcısı konumundaki Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, kendisine yapılan kamu kurum indirimlerini sadece tasarruf amacını gözeterek yükseltmesi, Sağlık Bakanlığı'nın da her hafta ilaç fiyatlarını adeta 'borsa' gibi sadece tasarruf amacını gözeterek düşürmesi sonucu sağlık harcamalarında tasarruf edilemeyeceği bu örnekle bir kez daha ispatlanmış oldu."

TEİS olarak tasarrufa önem verdiklerini, ülkenin döviz ve vergilerinin boşa harcanmaması gerektiğini belirten Saydan, bunun için bilimsel metodların kullanılması gerektiğini vurgularken şöyle devam etti:

"Tasarruf tedbirlerine ait kararlar masa başında değil, sahada vatandaşla birebir sorunları yaşayan eczacılardan yani bizlerden görüş istenerek alınmalıdır. Zira dünyanın hiçbir yerinde sivil toplum örgütleri yok sayılarak bu sorunlar çözülememiştir. Sağlık harcamalarında tasarrufun, sadece ilaç fiyatlarını düşürmek olarak algılanması sonucu lösemili hastalar aylarca ciddi anlamda mağdur oldu. İlaç fiyatlarına yapılan bu müdahaleler devam ettiği sürece başka ilaçlarda da benzer sorunlar yaşamamız kaçınılmazdır. Uygulanan yanlış ve tek yönlü fiyat politikası yüzünden ülkemizde ilaç üretimi yapan fabrikalar teker teker satılmakta , bazı ilaç firmaları da ülkemizdeki faaliyetlerini sona erdirmektedir. Sağlık harcamalarında mutlaka tasarruf yapılmalıdır. Fakat bunun tek başına ilaç fiyatlarını düşürerek olmayacağı görülmektedir. Yerli ilaç sanayinin teşvik edilmesi ve akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Nitelikli ve sürekli bir sağlık hizmeti için vatandaşın ihtiyacı olduğunda aradığı ve kullandığı ilaçlarını ülkemizin dört bir yanına dağılmış ve kesintisiz hizmet veren eczanelerimizden, eczacılarımızın danışmanlığında alması gerekliliğini yetkililere hatırlatmak istiyoruz."



AY(AY/İD)