Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ankara İl Müdürü Muhsin Temel, harman sezonu öncesinde Polatlı'da bazı incelemeler yaptı. Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Muhsin Temel, Ankara tarımına ilişkin devrim niteliğinde bazı kararlar aldıklarını söyledi. Başkentte 480 bin hektarlık alanda hububat ekimi yapıldığını söyleyen Temel, bunun 120 bin hektarının Polatlı'da olduğunu vurguladı.

KİMYASAL İLAÇLAMADAN VAZGEÇİLİYOR

Ankara genelinde hububat ekili alanlarda süne zararlısı tespiti yapmak için 31 ekip oluşturduklarını ve bir haftadan beri arazide çalışmalar yapıldığını söyledi. Şu ana kadar yapılan araştırmalarda süne ile mücadeleye gerek olmadığını belirten Temel, belirli bölgelerde arazilere parazit salmak suretiyle biyolojik mücadele yapacaklarını kaydetti. Ankara genelinde 480 bin hektarlık alanda hububat ekildiğini söyleyen Temel, bunun 120 bininin Polatlı'da olduğunu belirtti. Temel, "Yağışlar biraz geç geldi, buğday boyunda biraz sıkıntı var ama buna rağmen iyi bir hasat dönemi bekliyoruz" diye konuştu.

BİÇERDÖVER'İN ARKASINA SAP KIRMA MAKİNESİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel, hububat biçimi sırasında buğday sapının tarlada kaldığını ve yakıldığını böylece milyonlarca liralık maddi zararın oluştuğunu söyledi. Bunun için Valilik genelgesiyle biçer-döverlerin arkasına sap parçalama makinesini zorunlu hale getireceklerini vurgulayan Temel, "Bu yöntemle tarımın ekonomik değerlerini korumuş olacağız. Ayrıca anız yangınlarının da önüne geçmek için bir önlem alacağız. Anız yangınlarından mutlaka vazgeçilmeli, çünkü toprağın mineral yapısını öldürüyor" dedi.

3 YIL İÇİNDE ANKARA'DAKİ TÜM HAYVANLAR AŞILANACAK

Muhsin Temel, Türkiye'de ilk olarak hayvan aşılamalarında enjektör yerine göz damlası kullandıklarını söyledi. Ankara ve ilçelerinde 793 bin küçükbaş, 100 bin büyükbaş hayvan olduğunu söyleyen Temel, toplamda 400 bin hayvanın brusella hastalığına karşı aşılandığını kaydetti. Temel, önümüzdeki üç yıl içinde başkent ve ilçelerindeki tüm hayvanların aşılanacağını söyledi.

KUDUZ VE KENE İÇİN ÖNLEM ALINDI

Muhsin Temel, bu arada Polatlı, Haymana, Gölbaşı ve Beypazarı ilçelerinde görülen kuduz vakasına karşı tüm önlemlerin alındığı belirtti. Temel, "Kuduz mikrobu yaban hastalığına bağlı olarak gelişti. Kuduz vakalarının yüzde 90'ı tilkilerden bulaşıyor. Vakanın görüldüğü ilçeler ve köylerindeki tüm hayvanların aşısı yapıldı. İki ay içinde Ankara'da 20 binin üzerinde hayvan aşılandı" diye konuştu. Temel, ayrıca Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olarak bilinen ve halk arasında Kene hastalığı denilen mikroba karşı çiftçilere 10 ton kene ilacı dağıtıldığını vurguladı.



MÖ(AY/BT)