Gaziantepli Tiryakioğlu Ailesi tarafından kurulan, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Çorum ve Bandırma'daki üretim, 20 ayrı yerdeki depolama tesisleriyle 50'den fazla ürün çeşidi ve 2 milyon tonun üzerinde iş hacmine ulaşan Tiryaki Agro, 80'den fazla ülke ile ticari ilişkisini sürdürüyor. Bin kişiye istihdam olanağı sağlayan ve cirosu 1 milyar doları aşan Tiryaki Agro'nun Gıda CEO'su Süleyman Tiryakioğlu, grubun finansmanının büyük çoğunluğunun uzun vadeli olduğunu belirtirken, "Hem sermaye artışı, hem de sağlam uzun vadeli kredilerle büyümemiz planlı ve karlı olarak sürüyor. Gıdada Türkiye'nin en büyük oyuncusu olan Tiryaki'nin vizyonu bölgesel lider olmak" dedi.

AVRUPA İMAR BANKASI'NDAN DOĞRUDAN SERMAYE YATIRIMI

Tiryaki Agro'nun Türkiye'nin tarım ürünleri sektöründeki en büyük özel şirketi ve Fortune 500 araştırmasına göre, en büyük 67'nci firması olduğunu kaydeden Süleyman Tiryakioğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"30 yılı aşkın süreçte tarımsal ürünler tedariki, işlemesi ve ticaretinde yer alan Tiryaki Agro Gıda, 2012 mahsul yılını büyüme yılı ilan ederek, yabancı yatırımcıların da gözdesi olmaya devam ediyor. 2010 yılında uluslararası portföy yönetim şirketi Investcorp'un, Türkiye'ye ilk yatırımını Tiryaki ile yapmasının ardından, 2012 yılında aynı şirketin ilave yatırımı ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın Türkiye'de ilk defa bir şirkete doğrudan sermaye yatırımı yapması şirketimizin öz sermaye yapısını büyütmüştür. Tiryaki sektörde önemli pazar fırsatlarının barındığını görerek doğru ve yerinde yatırımlar yaparken, istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Bu büyümesini 2011 yılı Fortune 500 listesinde, 67'nci sıradaki yerini alarak kanıtladı."

KREDİ DARALMASINA KARŞIN BÜYÜYORUZ

Tiryakioğlu, gıda sektöründeki kredi daralmasına karşın, uluslararası yatırımcılarla güçlenen sermaye yapısı ve artan uzun vadeli finansal kaynağın yanında, tecrübeli, dinamik ve yaratıcı insan kaynağına sahip olmanın avantajını kullandıklarını da vurgulayarak şöyle devam etti:

"Yatırımların finansmanı amacıyla Deutsche Bank liderliğinde Avrupa'nın en önemli yatırım bankalarından, Hollanda'nın FMO, Fransa'nın PROPARCO ve Almanya'nın DEG bankalarının katılımıyla geçtiğimiz haziran ayında 7 yıl vadeli, 2 yıl geri ödemesiz 50 milyon dolar proje finansmanı kullanıldı. İmar ve Kalkınma Bankası ve Uluslararası Finans Kuruluşu'nun da katılımı ile ise geçtiğimiz yıl kullandığımız 300 milyon dolar 3 yıl vadeli sendikasyon kredisine ek olarak bu yıl 500 milyon dolar olarak gerçekleşti."